DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Vindmølleplan vedtaget i Bjørnstrup - men byrådsgrupper var uenige

Der var ikke enighed i de tre største grupper i byrådet i  Vesthimmerlands Kommune, men forslaget om at sætte planlægningsarbejdet om opsætning af møller i Bjørnstrup i gang kom alligevel sikkert igennem byrådet.
19. FEB 2021 10.51

- Jeg vil gerne indlede med at sige, at jeg ikke taler på den konservative gruppes vegne. Vi har som andre grupper diskuteret denne her sag meget, og vi er splittede, så jeg taler på egne vegne, vil jeg gerne understrege.

Sådan indledte Allan Ritter (C) sin tale, hvor han anbefalede sine byrådskolleger i Vesthimmerlands Kommune at stemme nej til at sætte gang i planlægningsarbejdet til energiselskabet HOFORs anmodning om at opstille seks vindmøller med en højde på op til 150 meter ved Bjørnstrup. 

Den indledning opsummerer ganske godt stemningen omkring projektet, som et flertal i byrådet torsdag valgte at stemme for. Dog med den tilføjelse at det skal nu undersøges, om det er muligt kun at opstille kun fire møller i stedet for seks.

Forslaget blev vedtaget med stemmerne 15 stemte for, otte imod. To undlod at stemme. 

Tidligere har modstand virket

Der var dog splittelse i de tre største grupper i byrådet. Forslaget var ellers blevet enstemmigt vedtaget i Teknisk udvalg.

I byrådet stemte to af Socialdemokratiets syv medlemmer heriblandt borgmesterkandidat Asger Andersen imod, mens en enkelt stemte blankt. To af de konservatives syv medlemmer stemte ligeledes imod, mens et enkelt af Venstres otte medlemmer heller ikke kunne tilslutte sig forslaget.    

-  Det er rigtig vigtigt for mig, at borgene kan regne med en kommuneplan. Der blev vedtaget en kommuneplan for Bjørnstrup i 2017, hvor der er plads udlagt til vindmøller. Men det, der for mig er afgørende i den her sag, er, at det her projekt er mange gange større, end det, der er udlagt, i kommuneplanen, sagde Asger Andersen på mødet.   

Det er kun halvandet år siden, der sidst var uenighed omkring et lignende vindmølleprojekt i Vesthimmerlands Kommune. Dengang ønskede et lokalt vindmøllelaug at opføre fire kæmpevindmøller i nærheden af Vilsted. Den forespørgsel blev dog efter lokale protester nedstemt i byrådet.

Der har også været store protester mod projektet i Bjørnstrup. De protester vandt dog ikke stort nok genhør i byrådet til stor ærgrelse for Ulrik Mark Jensen, der står i spidsen for en gruppe af modstandere fra de to små landsbyer Gundersted og Blære.

- Vi havde virkelig håbet, at politikerne ville lytte mere til vores bekymringer. Men nu må vi jo kæmpe videre under det planlægningsarbejde, som også kommer til at give os muligheder for, at vi kan komme til orde, siger han til Nordjyske.  

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet