DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Vindmøllegenbrugsprojekt får støtte af Innovationsfonden
Konsortiet DecomBlades vil udvikle metoder, der kan gøre genanvendelse af kompositmaterialer i vindmøller mere økonomisk attraktivt.
Foto: Vestas

Vindmøllegenbrugsprojekt får støtte af Innovationsfonden

Vindmøllevinger er svære at genanvende, men det skal nyt projekt lave om på. Vestas, Siemens Gamesa, Ørsted og LM Wind Power er alle med i nyt konsortium.

Der skal være endnu mere genbrug i vindmøllebranchen, i hvert fald hvis det står til parterne bag konsortiet DecomBlades.

Nu har projektet, der vil undersøge mulighederne for kommercialisering af bæredygtig genanvendelse af vindmøllevinger, modtaget treårig delvis driftsstøtte fra Innovationsfondens 'Grand Solutions program.' 

Bag DecomBlades konsortiet står Vestas, Siemens Gamesa, Ørsted, LM Wind Power, FLSmidth, Makeen Power, HJHansen Genvindingsindustri, Energy Cluster Denmark, Syddansk Universitet og Danmarks Tekniske Universitet. 

Vindmøllebranchen er allerede en af de industrier, der genbruger mest materiale. Hele 85-95 pct. af en vindmølle kan blive genbrugt, men der er endnu ikke udviklet en økonomisk attraktiv måde til genanvendelse af kompositmaterialer.

Og der er tale om store mængder. Ifølge et estimat er der i øjeblikket 2,5 mio. tons kompositmaterialer i brug i vindmøller, og med væksten i antallet af vindmøller vil den mængde kun stige. 

-  For at skabe pålidelige, bæredygtige og omkostningseffektive løsninger til genanvendelse af vindmøllevinger er det vigtigt, at kompositmaterialer fra vingerne kan inkorporeres i ens ressourcestrømme og behandles i de samme faciliteter, siger John Korsgaard, der er Senior Director of Engineering Excellence hos LM Wind Power og formand for DecomBlades’ styregruppe.

DecomBlades konsortiet vil have fokus på genanvendelsen af disse kompositmaterialer.

Konkret vil der blive fokuseret på tre genanvendelsesprocessor, som er: Knusning af vindmøllevinger, så materialerne kan genanvendes i forskellige produkter og processer, anvendelse af knust vingemateriale til cementproduktion samt en metode hvor man adskiller kompositmaterialer under høje temperaturer, også kendt som pyrolyse.

Bæredygtig genanvendelse af kompositmaterialer kan blive et stort aktiv for vindindustrien. Håbet for DecomBlades konsortiet er at gøre Danmark til en forløber indenfor etablering af en bæredygtig energikæde for genanvendelse af materialer inden for bæredygtige teknologier. 

amp

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet