DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Vindmøllefundamenter kan fungere som kunstige rev for fisk

Både fisk og havpattedyr kan nyde godt af de kunstige rev, der kan opstå omkring fundamenterne under havvindmøller, viser ny analyse fra DTU Aqua.
31. JUL 2020 13.37

En ny analyse og forskningsartikel fra DTU Aqua viser, at fundamenterne til havvindmøller kan fungere som kunstige rev, der kan benyttes af både fisk og havpattedyr til at søge både ly og føde. 

Analysen viser blandt andet, at både mængden af fisk og af forskellige arter sted efter anlæggelsen af kunstige rev eller havvindmøllefundament, fortæller forskningsassistent Maria Glarou, der har været med til at udføre analysen. 

- Vores analyse viser, at havmøllernes fundamenter ofte udnyttes af både fisk og havpattedyr. Dyrene bruger formentlig områderne til at søge føde eller skjul. Tidligere undersøgelser har påvist, at arter som torsk og marsvin kan udnytte havområder med vindmøller til at skjule sig eller søge føde. Undersøgelser af torsk viser, at individuelle fisk kan finde på at opholde sig ved fundamenterne i mange måneder. Det viser, at fundamenterne kan være et foretrukket levested for fiskene, forklarer Maria Glarou til DTU Aqua

Analysen peger derfor på, at man med stor fordel kan designe fundamenterne til havvindmøller, så at de kan fungere som kunstige rev og gavne livet i havet. 

I Holland er der allerede indført regler for, at virksomhederne skal bestræbe sig på at designe og bygge vindmølleparker på en måde, der fremmer naturbevarelsen i havet. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet