DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Vestas vil genanvende vingematerialer til nye vindmøller

Et nyt samarbejde mellem Vestas, DTU, Aarhus Universitet, Olin Institute og Innovationsfonden skal gøre det muligt at genanvende vindmøllevinger til nye vindprojekter.
17. MAJ 2021 13.44

Vestas har annonceret en ny alliance mellem den akademiske verden og industrien, som skal gøre vindbranchen endnu mere bæredygtig og miljøvenlig. En af vindindustriens store udfordringer har længe været vindmøllevingerne, der er svære at genanvende og i stor stil er endt på deponi. 

Det vil den nye alliance dog være med til at gøre op med. Alliancen mellem Vestas, DTU, Aarhus Universitet og Olin Institute skal udvikle en storskala og total genanvendelse metode af brugte vindmøllevinger.

Projektet, som går under navnet Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites (CETEC), er delvist finansieret af den danske Innovationsfond med Vestas i spidsen. 

Med CETEC-projektet ønsker parterne at kunne præsentere et konkurrence- og bæredygtig løsning for genanvendelse af de brugte vindmøllevinger indenfor de kommende tre år.

CETEC vil arbejde videre med en del af løsningerne fra DreamWind, der er et tidligere projekt med de samme parter involveret. Gennem en todelt proces, vil man først skille de termoplastisk og termohærdet dele i epoxy og fibre. Epoxy er yderligere bearbejdet til råmaterialer, som kan genanvendes til nye vinger til nye vindmøller. 

I dag er 85-90 pct. af en vindmølle genanvendelig, men vingerne har som bekendt voldt industrien en række udfordringer, men CETEC håber at løse denne problemstilling. 

- Nøglekarakteristikken ved de sammensatte materialer er deres kombination af lav vægt og høj styrke. Dette styres af den stærke binding af to forskellige materialer - fiber og epoxy. Dilemmaet er, at denne stærke binding også er den funktion, der gør disse materialer vanskelige at genbruge. Derfor er udviklingen af CETECs nye teknologi, der muliggør adskillelse af sammensætningen ved vindmøllerne nedtagning, er en gamechanger, der giver os mulighed for at udnytte værdien af alle materialer i en ny cirkulær værdikæde, siger Simon Frølich, Teamleder, ph.d., ved DTU.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet