DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Vestas skal levere grøn strøm til elbiler fra verdens største batteridrevne ladestander
OK og Vestas er gået sammen om at koble lynladerstation op med en Vestas-vindmølle ved OKs tankstation ved afkørsel 50 ved Odense på den fynske motorvej E20, så elbiler kan tanke grøn strøm fra en lokal vindmølle.
Foto: OK

Vestas skal levere grøn strøm til elbiler fra verdens største batteridrevne ladestander

OK og Vestas er gået sammen om en lynladerstation ved den fynske motorvej, der kan oplade elbiler med grøn strøm via et stort batteri, som er synkroniseret med en Vestas-vindmølle.
18. SEP 2020 8.40

Vestas og OK vil levere grøn strøm til danske elbiler i et nyt projekt, der allerede til november i år skal resultere i to lynladestandere, der lader via et batteri, som er digitalt synkroniseret med OK’s egen Vestas-vindmølle i Gilbjerg ved Billund.

Ladesystemet er verdens største af sin art og skal give erfaringer til parterne bag projektet, så løsningen potentielt kan rulles ud i større skala.   

- Med denne løsning sikrer vi sammen med OK, at persontransporten kan elektrificeres med vedvarende energi også når vindmøllen står stille. Nu skal vi indsamle erfaringer og bliver klogere på området, for vi ser et globalt potentiale i at kunne tilbyde konkurrencedygtige løsninger, der leverer grøn strøm til elbiler uden at ladestanderen nødvendigvis skal placeres lige ved siden af en vindmølle, siger Andreas Svendstrup-Bjerre, projektleder hos Vestas inden for energiløsninger og lagring.   

Batteriet lader fra elnettet, men en nyudviklet software synkroniserer batteriet digitalt med en specifik vindmølle og sikrer, at det kun lader, når vindmøllen producerer strøm.

Batterisystemet er udviklet af Vestas og har en kapacitet på 900 kW og kan levere 650 kWh, hvilket gør det til Danmarks største batteri i kommerciel drift.

 - Hvis vi i Danmark skal nå i mål med vores ambitiøse CO2-reduktionsmål, er det helt afgørende, at vi udvikler effektive og forbrugervenlige løsninger, der gør det nemt for danskerne at tage det grønne valg, siger Vestas bæredygtighedschef, Lisa Ekstrand. 

 "Vi lytter til kundens behov"

En del af motivationen hos OK er at tilegne sig viden om samspillet mellem batteri og ladestandere, og projektet går hånd i hånd med selskabets vision om at være en nøglespiller på fremtidens energimarked, lyder det fra Thor Folmann Krarup, OK’s produktchef for e-mobilitet: 

- Som kundeejet selskab har vi en særlig stor forpligtelse til at lytte til kundernes behov og teste nye teknologier til gavn for kunderne. Og i sidste ende markedsmodne de innovative idéer. Derfor undersøger vi hele tiden nye teknologier, og projektet her ser vi som én af de løsninger, der er reelle perspektiver i for forbrugeren, siger Thor Folmann Krarup.

 - I den forbindelse er det uden tvivl væsentligt, at det sker i samarbejde med en så betydende aktør inden for vindmølleenergi som Vestas. Så det er vi selvfølgelig også glade for, tilføjer produktchefen i OK.

Lynladerstationen er placeret ved OKs tankstation ved afkørsel 50 ved Odense på den fynske motorvej E20. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet