DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Vestas-chef tror på lavere tempo i udviklingsracet i offshoremarkedet
Illustration af Vestas nye kæmpevindmøller på 15 MW.
Foto: Vestas

Vestas-chef tror på lavere tempo i udviklingsracet i offshoremarkedet

Vestas tror, at udviklingen i offshorebranchen vil flade ud i de kommende år, da kapløbet med konkurrenterne simpelthen er for dyrt for alle parter.
17. FEB 2021 12.54

Vestas lancerede for nyligt møllen med navnet V236-15.0 MW. Møllen bliver med en effekt på 15 MW markedets største og overhaler dermed konkurrenternes møller.

Selvom Vestas med sin nye mølle satte sig i spidsen af offshorevindmølleracet, så er møllen ikke en bedrift, der får konkurrenterne til at ryste i bukserne, har Sydbanks aktieanalytiker Jacob Pedersen tidligere vurderet overfor DKvindkraft. 

- Den skulle i hvert fald ikke have været mindre. Hvis der er nogen af konkurrenterne, der har lurepasset lidt i forhold til at se, hvad de kommer med fra Vestas. Konkurrenterne venter måske med en opgradering af deres egne vindmølle, så Vestas tror, de har den største vindmølle. Så kan konkurrenterne efterfølgende vise Vestas, hvor skabet skal stå, sagde han, da møllen blev offentliggjort.

GE Renewable Energy har lige nu en mølle på 13 MW på markedet, som på sigt opgraderes til 14 MW. Siemens Gamesa har annonceret planer om en havvindmølle med en kapacitet på 14 MW

Udvikling er dyrt

Vestas teknologiske chef Anders Nielsen er dog ikke bange for, at konkurrenterne kommer til at stikke af fra Vestas lige med det samme.

- Jeg tror, at vi vil se en lille udfladning af kurven. Jeg er sikker på, at vi vil se tiltag fra vores konkurrenter - et eller andet modsvar. Men når vi kigger på teknologien, som vi har ved hånden, så sætter det os i et meget konkurrencedygtig position, siger Anders Nielsen til Finans.dk.

Det koster mange penge at udvikle de nye møller. Eksempelvis vil Vestas frem mod 2025 investere 1,8 mia. kr. i udviklingen af den nye møller. De mange udgifter til udvikling er årsagen til, at Anders Nielsen forudser en afdæmpning i lanceringen af nye kæmpemøller.  

- Vi har alle brug for at tjene penge, og vi har en masse konkurrenter, som ikke tjener penge. Jeg er ikke sikker på, at de har lyst til at kaste sig ud i en situation, hvor de taber endnu flere, siger han.

Vestas' første prototype af V236-15.0 MW forventes at blive opsat i 2022, mens serieproduktion af møllen forventes at gå i gang i 2024. 

amp

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet