DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

For første gang nogensinde i EU:
Vedvarende energikilder producerer mere el end fossile brændstoffer

EU havde i 2020 sit grønneste elår nogensinde, og vedvarende energi overhalede for første gang fossile brændstoffer i elproduktionen.
26. JAN 2021 9.57

Den grønne elproduktion slog rekord i EU i 2020. Således kom 38 pct. af EU’s el i 2020 fra eksempelvis vind-, sol- og vandkraft. Fossile brændstoffer leverede 37 pct., og dermed overhalede vedvarende energikilder for første gang nogensinde sort energi i EU’s elmiks.

EU’s totale elforbrug faldt dog også med fire pct. i 2020 på grund af coronapandemien. Det viser en analyse foretaget af den tyske tænketank Agora Energiewende og den britiske tænketank Ember.

Milepælen er især hjulpet på vej af vækst i vind- og solenergi, som er fordoblet siden 2015. De to energikilder udgjorde en femtedel af EU’s elproduktion i 2020.

Danmark er et foregangsland for den vedvarende produktion af el, og er med 61 pct. det land, der har højest procentmæssigt produktion af el fra vedvarende energikilder. Irland (35 pct.), Tyskland (33 pct.) og Spanien (29 pct.) følger efter på de næste pladser.

Brugen af kul til produktion af el er især faldet. Faktisk er mængden af elproduktion fra kulkraftværker halveret siden 2015 og også i 2020 faldt produktionen med 20 pct., således at mængden af el produceret fra et kulkraftværk kun udgjorde 13 pct.

Helt så store fald oplevede man ikke i naturgas her faldt produktionen fra gasværker kun med 4 pct. i 2020.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet