Vattenfall og Ørsted advarer staten mod at blive grådig i kommende havvindudbud

KORT NYT17. MAJ 2022 10.29

Da udbuddet om at få lov til at opføre havvindmølleparken Thor i Nordsøen blev afgjort i december sidste år, var det en historisk dag. I stedet for at modtage støtte til at opføre parken er der i stedet forventning om, at RWE, som vandt udbuddet, vil lægge op mod 2,8 mia. kr. i statskassen for at opføre møllen. 

Men selvom det kan lyde meget fristende for eksempelvis den danske stat at modtage store milliardbeløb og samtidig få mulighed for masser af grøn strøm i elnettet bør Danmark holde sig fra at vælge en udbudsmodel, der fokuserer på mest mulig indtjening til statskassen, når der skal sættes gang i nye havvindudbud. For store betalinger kan presse branchen for meget, lyder det fra Vattenfall og Ørsted i Børsen

- Med en udbudsmodel, der kun vægter pris, må du totalt overbyde, hvis du har pengene til det. Som udvikler kan vi kun skubbe regningen længere ned. Vi presser leverandørerne på prisen, fordi vi selv bliver presset, så de tjener ikke rigtig penge, siger Ane Mette Lysbech-Kleis, Vattenfalls ansvarlige for udvikling af havvindprojekter, som frygter at underleverandører kan blive ramt af konkurser. 

 

amp