Vattenfall forventer at brede sig yderligere på vestkystens havne

Vattenfall er allerede tilstede i Esbjerg og er i gang med at etablere sig i Hvide Sande, Thorsminde, men virksomheden forventer også et rykke ind på Thyborøn Havn.
22. JUN 2022 15.30

Onsdag meldte svenske Vattenfall ud, at man har indgået en aftale med Thorsminde Havn om at virksomhedens ledelse af byggeriet af Vesterhav Syd og Nord kommer til at have base på havnen.

Selve servicen havnen kommer til at foregå fra Hvide Sande Havn, og da Vattenfall allerede i flere år har opereret fra Esbjerg Havn, spreder selskabet sig godt udover vestkysten, men Vattenfalls engagement på vestkysten kommer formentligt ikke til at stoppe med de nuværende lokationer.

Ifølge Anne Mette Traberg, der er Vattenfalls danske landechef, rækker vækstmulighederne for Vestkysten potentielt ud over Esbjerg, Hvide Sande og Thorsminde.

- Vi forventer at skulle bruge havnen i Thyborøn som et støttepunkt i serviceringen af Vesterhav Nord-parken. Vi er ved at finde ud af, hvordan vores tilstedeværelse kunne se ud og har en rigtig god dialog med Thyborøn Havn. Vi håber at have nyt at fortælle i efteråret, siger hun i en pressemeddelelse.

Udtryk for en branche i vækst    

At Vattenfall er i færd med at øge sin tilstedeværelse langs Vestkysten, og ikke kun i Esbjerg er et udtryk for, at havvinden generelt vokser.

- Esbjerg er en stærk havn og kommer fortsat til at være et kraftcenter i udbygningen af havvind i Nordsøen. Men i takt med, at parkerne bliver flere og fordelt over et større areal, vil vi se, at aktiviteterne inde på land spreder sig over hele Vestkysten, siger Anne Mette Traberg.

I Esbjerg ligger Vattenfalls kontrolcenter, hvor energiselskabet styrer alle sine cirka 1.200 vindmøller på tværs af Europa. Samtidig er Vattenfall ved at opføre et nyt internationalt centrallager i byen på cirka 2.200 kvm under tag og over 10.000 kvm udendørsareal. Det nye lager står klar den 1. august i år.

Når de mange politiske ambitioner for endnu mere havvind i Nordsøen skal realiseres frem mod 2030 og efterfølgende, så kommer der endnu mere vækst til regionen, vurderer Anne Mette Traberg.

- Væksten i havvind de seneste år har været vigtig for Danmark og vindindustrien, men beskeden, når de nye ambitioner er målestokken. Men alligevel har væksten allerede betydet, at vi nu får aktiviteter mindst fire steder på vestkysten. Før var vi kun i Esbjerg. Man kan forestille sig, hvor Vestkysten så er henne i 2030, siger hun.

Regeringen har en ambition om at bygge 35 GW havvind i Nordsøen frem mod 2050. I Danmark generelt ønsker regeringen at opføre ni GW frem mod 2030. I dag har Danmark 2,3 GW havvind, hvoraf Vattenfall driver de 1,2 GW. Dermed er Vattenfall den størst

amp