DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

USA og CIP står foran offshore-gennembrud

Den amerikanske myndighed BOEM har afsluttet sin miljøgennemgang af vindmølleparken Vineyard Wind. Dermed mangler vindmølleparken kun en sidste godkendelse til projektet, der kan blive et gennembrud for havvind i USA.
9. MAR 2021 11.05

Offshore vindbranchen står muligvis overfor sit gennembrud i USA. I hvert fald har den amerikanske myndighed for havvind: Bureau of Ocean Energy Management's (BOEM), netop færdiggjort sine miljøundersøgelser af det 800 MW store havvindmølle projekt Vineyard Wind. 

- 2021 står til at blive en monumentalt år for vores projekt og for hele offshore vindbranchen, siger Vineyard Winds CEO, Lars Pedersen, oven på den afsluttede miljøundersøgelserne.

Konsortiet bag Vineyard Wind, som består af Avangrid Renewables og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), indgav projektet til godkendelse i 2017, men det har flere gange trukket ud. Men efter færdiggørelsen af miljøgennemgangen af projektet mangler projektet kun en sidste godkendelse, før projektet kan realiseres. 

- USA er klar til at blive en global leder inden for ren energi, siger Laura Daniel Davis, der er principal deputy assistant secretary hos USA's indenrigsministerium,  om undersøgelsen.

Vineyard Wind vil, hvis det opnår den sidste godkendelse blive den første storskala kommercielle vindmøllepark i USA, og kan åbne for store vækstmuligheder. 

- Havvind er en historisk mulighed for at opbygge en ny industri, der vil føre til skabelse af tusinder af arbejdspladser, reducere elpriserne for forbrugerne og bidrage væsentligt til at begrænse virkningerne af klimaforandringerne. Vi er glade for at nå det sidste trin i den føderale godkendelsesproces og være i stand til at starte en industri, der har et stort potentiale for økonomisk udvikling på den amerikanske østkyst, siger Lars Pedersen.

Konkurrenter har håbet på godkendelse

Flere konkurrenter har længe håbet på en godkendelse til Vineyard Wind projektet, da det formentligt vil åbne døre for yderligere projekter. 

- Jeg tror, at vi alle har et fælles ønske om at se Vineyard Wind have succes med dette projekt. Det er en bekymring, hvis det trækker ud, men forhåbentligt vil de løse det, og vi vil se tingene gå fremad, har Christer Af Geijerstam, der er direktør for Equinors havvindforretning, tidligere udtalt til Ritzau. 

Der er dog også brug for bedring i de amerikanske godkendelsesprocessor. Således har manglende godkendelser ramt flere af Ørsted projekter.

I oktober meldte Ørsted ud, at Revolution Wind, Ocean Wind, Skipjack og Sunrise Wind alle vil blive forsinket til efter 2023 og 2024, hvor man ellers havde forventet, at havvindmølleparkerne ville være driftsklar. Årsagen var netop manglende godkendelser fra myndighederne. Ørsted har endnu ikke sat en ny dato for projekterne. 

Forsinkelserne i godkendelserne af Vineyard Wind projektet har også ramt Vestas. Således mistede Vestas i december ordren på at levere møller til vindmølleparken.

På grund af forsinkelsen udløb aftalen med vindmølleproducenten. Dermed kunne konsortiet bag Vineyard Wind frit vælge en ny leverandør af møller og her faldt valget på GE's Haliade-X til det 800 MW-store projekt. Det endelig setup er endnu ikke fastlagt, men vindmølleparken vil bestå af godt 60 stk. Haliade-X vindmøller.

Konsortiet bag Vineyard Wind forventer, at den første energi fra projektet kan blive leveret i 2023.

 amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet