DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Tidlig grøn omstilling er billigst, viser dansk forskning
Hvis Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader Celsius skal nås, kræver det blandt andet massive investeringer i Vindenergi.
Foto: Vestas

Tidlig grøn omstilling er billigst, viser dansk forskning

Vind og solenergi er letteste vej frem, hvis Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning skal nås. Det skriver forskere fra Aarhus Universitet i ny videnskabelig artikel.
7. DEC 2020 8.32

Vind- og solrenergi er vejen frem, hvis Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader Celsius skal nås. Det er forskere fra Aarhus Universitet kommet frem til ifølge en netop udgivet videnskabelig artikel i Nature Cumminications.

Og det kan nærmest kun gå for langsomt, med at komme i gang, hvis det skal ske på den mest billige, effektive og realitiske måde. 

- Der er to muligheder: Enten går vi i gang nu, med de muligheder vi har i dag, eller også venter vi på nye teknologier og handler hurtigere, men senere. Vores model viser tydeligt, at den omkostningseffektive løsning er at handle nu, siger Maria Victoria ekspert i solceller og energisystemer ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet.

Undersøgelsen er lavet ved hjælp af universitetets supercomputer, PRIME. Forskere fra Aarhus Universitet har modelleret omstillingen til et klimaneutralt, sektorkoblet europæisk energisystem ved hjælp af højopløselig timedata for samtlige europæiske og skandinaviske lande og en sammenkobling af hele netværket.

Modellen har haft fokus på hvordan man kan ændre produktionen af energi, varme og transportsektorenergi, så man er sikker på, at der er tilstrækkeligt tilenhver mulig time, døgnet rundt, selv i de koldeste uger om vinteren.

Kræver store investeringer

Marta Victoria fremhæver, at det kræver massive investeringer i og implementering af vindenergi og solceller over de næste 30 år, hvis virkeligheden skal leve op til forskernes stimulerede fremtil. De krævede installationshastigheder svarer til historiske maksima, hvilket gør overgangen udfordrende, men alligevel mulig.

- I nogle år bliver vi på europæisk plan nødt til at installere mere end 100 GW sol- og vindenergi, og for at opnå fuld klimaneutralitet skal CO2-priserne være noget højere end i dag, siger Maria Victoria.

Forskningen viser således en langsomt stigende CO2-pris, der flader ud omkring 400 €/ton i år 2050 - omkring 20 gange højere end nutidens priser.

Projektet har inkluderet samtlige eksisterende energiressourcer, herunder kernekraft, men optimeret i forhold til omkostning og mulighed for gennemførelse favoriserer modellen tydeligt sol, vind og vand. Forskningen er gennemført i samarbejde med forskere fra Karlsruhe Institute of Technology.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet