Thorsminde bliver base for endnu et vindmølleprojekt

Vattenfall har underskrevet en aftale med Thorsminde Havn om at bruge havnen som knudepunkt for byggeriet af havmølleparkerne Vesterhav Nord og Syd. 
22. JUN 2022 12.47

Det går rigtig godt i disse tider på Thorsminde Havn, og det er havnen heller ikke selv bange for at indrømme på trods af sin vestjyske placering. For blot måneder siden valgte tyske RWE havnen som servicehavn for vindmølleparken Thor. Men Thor bliver ikke det eneste vindmølleprojekt, som Thorsminde Havn bliver strategisk vigtig for.

Tirsdag har Vattenfall meldt ud, at de har valgt Thorsminde Havn som base for byggeledelsen af Danmarks næste havvindmølleparker Vesterhav Syd og Nord, som skal stå færdig i slutningen af 2023. Byggeledelse skal koordinere og styre opførelsen af havvindmølleparkerne, og 1-2 mandskabsfartøjer får hjemhavn i Thorsminde, oplyser havnen i en pressemeddelelse. 

 - Bedst som vi syntes, at vi med etableringen af RWE i Thorsminde havde opnået det størst tænkelige, så betyder Vattenfalls beslutning om at Thorsminde Havn også skal være basehavn for dem, at vi har følelsen af at der er landet endnu en appelsin i turbanen. Vi er i den grad styrkede i troen på, at vi kan transformere Thorsminde fra fiskerihavn til også at være en energihavn, fortæller Poul Willadsen, bestyrelsesformand for Thorsminde Havn. 

Langt forarbejde har ført til aftaler

Den vestjyske havn har gennem længere tid arbejdet målrettet mod at blive en vigtig vindhavn. Det tror man på i Thorsminde har været udslagsgivende for aftalen med både RWE og Vattenfall

- Vi er hjulpet godt på vej med god og grundig forberedelse. Vi har truffet nogle strategiske valg og var godt forberedte på Thor. Dermed har vi også været forberedte på andre havvindmølleparker og operatører, siger Lisette Sønderby, der er havnechef for Thorsminde Havn og som glæder sig til at byde både Vattenfall og deres underleverandører velkomne i Thorsminde. 

Havnen er begejstret over de muligheder, som Vattenfall og RWE kommer til at betyde for Thorsminde. Der vil blive øget skibsaktivitet i havnen og det faktum, kombineret med flere ansatte over en længere periode betyder mere liv på havnen. I Vattenfall glæder man sig også til at rykke ind i Thorsminde.

- Thorsminde har virkelig placeret sig på landkortet for havvind. Vi er glade for at komme til byen, i første omgang i 2022-23, mens vi bygger Vesterhav-parkerne. Det er en god start for havnen, før Thor-parken skal serviceres. 

Vesterhav Syd og Nord er en del af Energiaftalen 2012, som blev indgået med et bredt politisk flertal i Folketinget. Den samlede effekt bliver 344 MW, heraf 168 MW fra Vesterhav Syd og 176 MW fra Vesterhav Nord 

amp