DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Stor usikkerhed om fremtidens priser: Prissikring meget dyrt lige nu

Prognoserne for fremtidens elpriser reagerer nærmest ikke på nye forbindelser til nabolandes elmarkeder. Det er et udtryk for stor usikkerhed for afregningsprisen.
24. MAR 2021 17.04

For vindmølleejere har afregningsprisen på energi fra møllerne fået en god start på 2021. Prisen har i gennemsnit ligget på omkring 31 øre per kWh i januar og et på lignende niveau i februar på grund af koldt vejr i Danmark.

Det har dog ikke været gode nyheder for mange af de mølleejere, der har valgt at prissikre energien fra deres vindmøller.

- Jeg er blevet ringet op af en del mølleejere, som ikke kan forstå deres afregning for januar. Det, jeg må sige, er, at hvis man har prissikret sig for januar, så har man nok oplevet en noget andet pris end de cirka 30 øre, siger Søren Klinge, elmarkedschef hos Wind Denmark i et oplæg til Wind Denmarks årsmøde. 

Prissikring er meget dyr lige nu

I årene der kommer, vil der også være stor usikkerhed omkring elprisen, fortalte Søren Klinge. Blandt andet reager prognoser for fremtidens elpriser stort set ikke på nye oplink til elmarkederne i Tyskland og Storbritannien. 

- Det, man kan se i tallene, for de kommende år, er, at der er en meget stor usikkerhed fremadrettet. I tredje kvartal 2023 kommer Viking Link i drift, der er en forbindelse mellem Vestdanmark og England på 1.400 MW. Det reagerer elhandlernes forventninger til priserne stor set ikke på, på trods af denne store nye forbindelse til højprisområdet England. Samtidig opdaterer man også forbindelsen til Tyskland med 1.000 MW til 3,5 GW, og det kan heller ikke ses i disse prognoser, siger Søren Klinge og fortsætter:

- Det kan godt være, vi ser et forventet niveau med en mulighed for at indgå kontrakter i de kommende år på 20-23 ører per kWh. Der er dog et meget stort element af usikkerhed i de her priser, der gør, at de nok ligger på et lavere niveau, end det man reelt forventer. 

Derfor skal man tænke sig godt om, hvis man overvejer at lave en langtidssikring af prisen på energi fra vindmøller, lyder opfordringen fra Wind Denmarks elmarkedschef.

- Hvis man skal ud som mølleejer og lave en langsigtet prissikring af sin produktion, så er det en meget dyr sikring lige nu, siger Søren Klinge.

CO2-kvotepriser stiger til fordel for vind

På de store linjer, stiger prisen på eksempelvis kul og CO2-kvoterne, hvilket er med til at skabe bedre forhold for vindmøllerne. Omvendt afhænger meget af prisen fortsat af vejrudsigterne for både regn og vind. De store vandlagre i Norge, som lige nu er over niveau, kan drive prisen ned i Danmark.

Der er altså en del faktorer at tage højde for. Derfor opfordrer Joachim Ellegaard, portfolio manager ved Vindenergi Danmark til, at ejerne følger markedet og er klar til at bruge det til egen fordel. 

Der er store udsvingninger på elmarkedet, og det er derfor vigtigt, at man undgår at gå i panik, fortæller Joachim Ellegaard. Hvis man ikke er klar til at følge med i markedet på daglig pris, er der oplagt at vælge en prissikrings-løsning. Den pris er dog presset i bund lige nu, da markedet er pessimistisk efter en lidt optimistisk prissikring sidste år, fortæller Joachim Ellegaard. 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet