DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Støtteordning skal forsøde livet for lokalsamfund med mange landvindmøller
Vestas Møller i Hvide Sande, der er beliggende i Ringkøbing-Skjern Kommune, som er den kommune, der har godkendt flest møller de sidste mange år.
Foto: Vestas

Støtteordning skal forsøde livet for lokalsamfund med mange landvindmøller

For første gang nogensinde er der oprettet en støttepulje udelukkende for udviklingsprojekter i områder, der har mange landvindmøller.
24. FEB 2021 10.17

Ti mio. kr. årligt frem til 2024 skal forsøge at vende noget af stemningen mod landvindmøller. Puljen er vedtaget af regeringen i samarbejde med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Konkret bliver der tilført ti mio. kr. ekstra til Landdistriktspuljen, penge som er særskilt rettet mod lokalsamfund, hvor der står mange landvindmøller.

Pengene skal støtte projekter, der skal fremme oplevelser i nærområdet, styrke den lokale sammenhængskraft eller afhjælpe de gener, der kan være fra vindmøllerne.   

- Langt de fleste vindmøller på land står i landdistrikterne, og vindmøller er ofte ikke populære naboer. Derfor har vi ad flere omgange forbedret forholdene for de nære naboer til vindmøller. Nu giver vi for første gang støtte til de lokalsamfund, der har mange vindmøller, siger Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Skal komme lokalsamfundet til gode

Der kan søges om støtte til almennyttige, rekreative, sociale og kulturelle projekter i områder med vindmøller, og de skal fremme oplevelser, styrke lokal sammenhængskraft eller kompensere for gener fra landvindmøller.

Der ydes kun tilskud til projekter, hvor afstanden til landvindmøller er mindre end fem km eller 50 gange møllehøjden. Ansøgningerne vil desuden blive vurderet på en lang række kriterier, herunder om projektaktiviteterne kommer lokalsamfundet til gode og bygger på et folkeligt engagement.

- Regeringen ønsker at skabe udvikling og gode vilkår i landdistrikterne og det understøtter vi med den her pulje. Der kan søges støtte til det lokale forsamlingshus, sportsanlæg eller til sociale aktiviteter, der gør en positiv forskel. Der kan også søges støtte til projekter, der mindsker de direkte gener fra vindmøllerne, for eksempel en støjvold, siger Dan Jørgensen.

Der er åbent for ansøgningen til puljen for 2021.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet