DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Staten åbner for nye højspændingsledninger seks steder i Danmark

Det statslige Energinet har udpeget seks strækninger, hvor der muligvis skal etableres 400 kV-højspændingsforbindelser.
1. NOV 2020 8.36

I en ny rapport om den langsigtede netstruktur for elnettet peger Energinet på seks mulige nye 400 kilovolt-højspændingsforbindelser. Tre af dem er placeret i det jyske – en 38 km lang forbindelse fra Askær til Stovstrup, en 45 km lang forbindelse fra Tjele til Trige og en 26 km lang forbindelse fra Landerupgård til Revsing. De tre øvrige forbindelser ligger tæt ved Avedøreværket.

Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen, forudser mange nye borgerprotester, og han vil derfor kræve åbenhed om de kommende projekter.

- Hvis man har valgt at bosætte sig på landet, ønsker man nok ikke at blive nabo til en høj mast. Så det er helt afgørende, at vi inddrager hele civilsamfundet i planlægningen. Det har manglet med masteprojektet i Vestjylland, siger han.

Måske unødvendig

Flere af netudbygningerne er med den rette planlægning unødvendige, vurderer Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.

- Hvis vi får placeret solceller og vindmøller de mest optimale steder i landet – der, hvor det eksisterende net er stærkest – er en del af udbygningerne unødvendige, siger han.

På spørgsmål om udsigten til flere 400 kV-ledninger henviser klimaminister Dan Jørgensen (S) til Energinet. Herfra lyder, at der ikke er sat en dato for, hvornår nye ledninger skal sættes op, men "vi ser et behov, og vi vurderer løbende, hvornår der skal etableres nyt", siger netplanlægger Maria Broe.

Et politisk flertal har netop besluttet, at de steder, hvor 400 kV-ledninger skal sættes op, skal de noget mindre 150 kV-ledninger fjernes fra luften.

rbr

Tilmeld dig nyhedsbrevet