DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Skotland tidobler prisrammen for licenser til havvind
Prisrammen for havvind licenser til skotsk havvind er blevet hævet fra 87.000 til 870.000 kr.
Foto: Ørsted

Skotland tidobler prisrammen for licenser til havvind

Crown Estate Scotland besluttede efter den store interesse for engelske havvindlicenser, at gennemgå landets eget udbudsmateriale. Den gennemgang har nu fået skotterne til at tidoble maksimumsbudsrammen per kvadratkilometer havbund.

Der er kommet flere spillere på banen til at købe havvindlicenser, og det presser priserne opad. Således kunne The Crown Estate i februar sikre den engelske statskasse knap 7,5 mia. kr. i indtægter for seks havvindlicenser til projekter med en estimeret effekt på otte GW.  

Den store efterspørgsel på udbuddet i England og Wales, fik de skotske myndigheder til at give deres udbudsstruktur i 'ScotWind Leasing' et eftersyn.

Det eftersyn har Crown Estate Scotland nu afsluttet, og de har i den grad udvidet muligheden for at tjene penge på den skotske havbund. 

Således har man valgt at tidoble maksimumbuddet per kvadratkilometer havbund fra 87.000 kr. (10.000 GBP) til 870.000 kr. (100.000 GBP), oplyser the Crown Estate. I alt vil der være mulighed for at byde ind på udviklingen af 8.600 kvadratkilometer skotsk' havbund.

Dermed kan udbuddet potentielt indbringe skotterne cirka 7,7 mia. kr. i indtægter, der tilfalder statskassen, hvis prisrammen bliver makset ud.

- Denne gennemgang af udbuddet blev foretaget for at afspejle de ændringer, vi har set i det britiske havvindmarked, så vi kunne nå frem til en prisstruktur, der korrekt afspejler disse forandringer, siger Amanda Bryan, der er formand for Crown Estate Scotland og fortsætter:

- Gennem udviklingen af ScotWind Leasing har vi forsøgt at sikre samfundet mest mulig værdi og arbejdet med at gøre Skotland til en konkurrencedygtig destination for de investeringer, der er nødvendige for at omsætte potentielle projekter til virkelighed. Denne revision opnår begge disse mål. 

Ørsted frygter dyre licenser

Ørsted har meldt sig som interesseret i byde på licenserne til den skotske havvind. Det danske energiselskab, måtte se sig forbigået i den engelske og walisiske udbudsrunde. Her var de største købere RWE, BP og Total.

Ørsteds direktør Mads Nipper har advaret myndighederne mod at presse priserne for havvind i vejret, da det kan på sigt kan sætte en bremser for udviklingen i industrien.

- Hvis myndigheder falder for fristelsen til at maksimere skatteydernes indtjening på havrettigheder, ved at tage abnorme beløb for rettighederne, og de krav endda bliver mødt, så står vi i en kompleks situation, som bliver udfordrende, har Mads Nipper tidligere udtalt.

Sidste dag for at byde ind i det skotske udbud er udvidet frem til 16. juli 2021. 

amp

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet