DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Seks stærke parter vil bygge Thor Havvindmøllepark
Der er stor interesse for at opføre den kommende Thor Havvindmøllepark.
Foto: Ørsted arkiv.

Seks stærke parter vil bygge Thor Havvindmøllepark

Energistyrelsen har prækvalificeret i alt seks konsortier og selskaber til at deltage i udbuddet af Danmarks hidtil største havmøllepark. Blandt andre Ørsted, Vattenfall og Total står klar til at opføre Danmarks største havvindmøllepark.
14. JAN 2021 8.29

Der er stor interesse for at byde ind på at bygge den kommende Thor Havvindmøllepark, der med en effekt på minimum 800-1000 MW vil blive Danmarsk hidtil største. 

Hele seks parter i forskellige konstruktioner er tirsdag blevet prækvalificeret til at opføre vindmølleparken, der skal ligge i Nordsøen minimum 20 fra kysten ud fra Thorsminde.

Alle parter, der søgte om prækvalificering inden deadline d. 1. december 2020, levede op til kravene. Og ifølge vicedirektør Janni Torp Kjærgaard fra Energistyrelsen er det et stærk felt, der er godkendt til at byde ind.

- Det bekræfter, at Danmark fortsat er et attraktivt land, når det kommer til investeringer i havvind, og den store interesse er samtidig helt afgørende for en omkostningseffektiv grøn omstilling, siger hun i en pressemeddelelse.

Feltet byder på flere interessante partnerskaber. De kvalificerede parter er: 

  • SSE Renewables Offshore Windfarm Holdings Limited og Thor OFW K/S (ejet af Copenhagen Infrastructure IV Thor OFW ApS og Andel Holding A/S), som har ansøgt på vegne af et endnu ikke etableret selskab.
  • Swan Wind P/S (ultimativt ejet af Eneco Wind B.V. og European Energy A/S)
  • Thor Wind Farm I/S (interessenterne i selskabet er RWE Wind Holding A/S, RWE Renewables Denmark A/S og RWE Offshore Wind A/S)
  • Total Renewables S.A.S og Iberdrola Renovables Internacional S.A.U på vegne af et endnu ikke etableret datterselskab.
  • Vattenfall Vindkraft A/S på vegne af et endnu ikke etableret partnerselskab.
  • Ørsted Wind Power A/S.

Thor Havvindmøllepark er den første af de tre store havvindmølleparker, der vil blive bygget i Danmark før 2030.

Det blev besluttet i energiforliget i juni 2018, som alle politiske partier stod bag. Vurderingen er, at den første havvindpark vil skabe 8.200 jobs i anlægsfasen.

Thor skal levere strøm til omkring 800.000 danske husstande.

De samlede investeringsomkostninger for Thor anslås at være på i alt 15,5 mia. kr. Nettilslutning af den første mølle kan ske fra 1. januar 2025, og Thor skal være fuldt etableret og nettilsluttet senest ultimo 2027.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet