DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Prisen for bæredygtige energikilder falder under flere fossile alternativer

Prisen for sol- og vindenergi er faldet markant over de seneste 10 år, og er nu billigere end en lang række fossile anlæg.
9. JUN 2020 11.25

Bæredygtige energikilder bliver billigere og billigere, viser en ny rapport fra International Renewable Energy Agency (Irena).

Priserne er nu desuden så lave solcelleanlæg og landvind i gennemsnit koster mindre, end hvad det koster at holde eksisterende kulkraftværker kørende. 

56 pct. af nye bæredygtige anlæg producerede i 2019 billigere energi, end hvad nye kulkraftværker kan producere energi til. Det er derfor ikke blot for den grønne samvittigheds skyld, at man bør erstatte kulkraftværker med bæredygtige alternativer. 

Således kan man globalt spare 150 mia. kr., hvis man udskifter de dyreste kulproducerede 500 GW med sol- og vindenergi, viser Irena's seneste rapport.

Og der bliver blot endnu flere besparelser at hente, mens prisen på bæredygtige anlæg falder år efter år. Prisen for solceller er siden 2010 faldet 82 pct., mens de såkaldte CSP-anlæg er faldet med 47 pct. i det gennemsnitelige kWh-pris. 

Det samme er gældende for vindkraft, hvor prisen på onshore vind er faldet med 39 pct., mens prisen på offshore vind er faldet med 29 pct. i perioden. 

En gennemgang af udbudspriser for bæredygtige anlæg i 2019 viser dermed, at de bæredygtige anlæg er i samme prisleje som fossile brændstoffer. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet