DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Politisk ambition og plan for PtX-strategi er nødvendig nu
Danmark har alle forudsætninger for at være foregangsland inden for Power-to-X, men forudsætninger skal forvandles til politisk handling hurtigst muligt, lyder opfordringen fra Tejs Lausten Jensen, direktør i Brintbranchen.
Foto: Stine Bidstrup, Ritzau Scanpix

Brintbranchen:
Politisk ambition og plan for PtX-strategi er nødvendig nu

Dansk Industri, Wind Denmark og Brintbranchen opfordrer regeringen til at forvandle den stigende interesse for PtX til politisk handling og investering hurtigst muligt.
26. FEB 2021 9.01

DI, Wind Denmark og Brintbranchen danner endnu engang fælles front i udviklingen og udbygningen af brint og PtX i Danmark. På baggrund af torsdagens PtX-høring i Folketinget opfordrer de tre organisationer klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til at sætte fart på udarbejdelsen af en ambitiøs og dedikeret PtX-strategi - til gavn for klimaindsatsen of fremtidens grønne vækst:

"Danmark har alle forudsætninger for at være foregangsland inden for Power-to-X, hvilket en række udmeldinger fra store investorer over en længere periode vidner om," skriver Brintbranchen i en pressemeddelelse. 

Dansk Industri, Brintbranchen og Wind Denmark håber, at den nylige PtX-høringen i Folketingets Klima-, Energi og Forsyningsudvalg vil være med til at fremrykke færdiggørelsen af den ventede PtX/CCUS-strategi.

For lige nu er teknologi og private udmeldinger overhalet de politiske ambitioner og ønsker. I begyndelsen af denne uge meldte Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) ud, at de ønsker at opføre et 1 GW PtX-anlæg i Esbjerg til 7,5 mia. kr. 

Nødvendigt med handling nu

Den tiltagende interesse for PtX glæder Wind Denmark, Dansk Industri og Brintbranchen, der i en årrække har arbejdet med området. Men nu skal interesse forvandles til handling.

- Det er afgørende, at der nu bliver sat gang i nogle projekter i stor skala. Vi har en konkurrencedygtig energiindustri med stærk know-how om PtX. Det er nu vi skal tage næste skridt, så vi får de grønne brændstoffer ud på markedet og produktionsprisen ned. Eksportpotentialet er enormt, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

En opfattelse, som Brintbranchen bakker op om og efterlyser snarlig politisk handling og investeringer.

- Danmark har alle forudsætninger for at blive førende i Europa inden for PtX-området. De danske brintvirksomheder er i front internationalt, og hvis vi vil, kan vi blive storleverandør af grøn energi til Europa og af brintteknologi til verden. Men lige nu rykker vores nabolande hurtigere end os og de ambitiøse danske projekter og det store potentiale bliver ikke realiseret, hvis ikke vi lægger ambitionsniveauet højt i den kommende strategi, siger Tejs Laustsen Jensen, direktør for Brintbranchen og fortsætter: 

- Strategien skal samle hele værdikæden fra vind til elektrolyse og konsument, og så skal vi ikke mindst være klar til at følge planer og ambitioner op med handling, der kan matche de milliardbeløb som Tyskland, Frankrig Spanien og en række andre lande pt. investerer i brint.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet