DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Regeringen planlægger at opføre to energiøer inden 2030 i henholdvis Nordsøen og Østersøen. Nu står et dansk konsortium klar til at finansiere den ene.
Foto: MHI Vestas, Nobelwind, Belgium

Pensionskasser klar til at finansiere energiø

Et konsortium bestående af tre af de største danske pensions- og energiselskaber er klar til at finansiere og drive en kommende energi-ø i Nordsøen.
22. MAJ 2020 14.35

Et konsoritum bestående af PensionDanmark, PFA og SEAS-NVE er klar til at finansiere den ene af de to energiøer, som regeringen har planer om at opføre som en del af klimahandlingsplanen, oplyser man i en fælles pressemeddelelse.

Det gælder den planlagte energiø i Nordsøen, som konsortiet står klar i første omgang med op mod 400 mio. kr. til at udvikle. 

- Danmark er foregangsland i at drive den grønne omstilling, og det kræver markante investeringer at indfri de ambitiøse mål regeringen har lagt frem. En vind-ø i Nordsøen vil sætte endnu mere fart i den grønne omstilling, mens vi på samme tid skaber værdi for Danmarks pensions-opsparere. Derfor står vi i PFA klar til, sammen med de andre i konsortiet, at løfte dette historiske projekt, og derigennem sikre, at PFA’s 1,3 mio. kunders opsparing kommer ud og arbejde i den bedst tænkelige tjeneste, siger Kasper Ahrndt Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i PFA Pension.

Den kommende energiø - kaldet VindØ - er tiltænkt til at bygges op af betonsænkekasser godt 100 km ude i Nordsøen, hvor energien kan samles og sendes til land. Konsortiet åbner op for at Energinet kan købe en del af øen for at anlægge transmissionskabel til land, så der sikres offentligt ejerskab af transmissionsnettet. 

- En energi-ø i Nordsøen er en vigtig del af en økonomisk forsvarlig udbygning af havvind el-kapaciteten. Den har desuden potentiale til at blive et eksportprodukt til de dele af verden, hvor de kommende årtiers udbygning af havvind vil finde sted. Erfaringer fra Nordsøen vil kunne udbredes til resten af verden, siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark.

I første omgang har regeringen lagt op til at energiøen skal have en kapacitet på 2 GW med mulighed for udbygning til op mod 10 GW, ligesom man kan udbygges til at indeholde largingsmulighder gennem eksempelvis Power-to-X. 

Partnerne bistås af Copenhagen Infrastructure Partners, et af verdens førende investeringsselskaber inden for grøn infrastruktur med betydelig erfaring fra store offshore-projekter i hele verden.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet