Oliegiganter vil forsyne oliefelter med energi fra en GW flydende havvindmøllepark

Equinor går sammen med Petoro, TotalEnergies, Shell og ConocoPhillips med planer om at opføre en 1 GW flydende havvindmøllepark, der skal forsyne oliefelterne Troll- og Oseberg med energi.
17. JUN 2022 13.45

En flydende havvindmøllepark med en kapacitet på en GW kan muligvis stå klar 65 km ud for Bergens kyst i år 2027. Vindmølleparken, der får en årsproduktion på 4,3 TWh, skal bl.a. forsyne Troll- og Oseberg-felterne.

Det er partnerne bag Troll- og Oseberg-felterne Petoro, TotalEnergies, Shell, ConocoPhillips og Equinor, der står bag projektet, der indtil videre har fået navnet Trollvind. Undersøgelserne for at se om projektet er rentabelt og muligt er sat i gang oplyser, Equinor i en pressemeddelelse.

- Trollvind er et koncept, hvor vedvarende energi både bidrager til emissionsreduktioner gennem elektrificering, leverer strøm til et område, hvor strømmangel allerede har skabt udfordringer for ny industriel udvikling, og Norge bevarer desuden sin føringen i industrialiseringen af flydende havvind, siger CEO for Equinor, Anders Opedal.

I 2020 besluttede det norske parlament Stortinget at skærpe kravene til emissionsreduktioner fra den norske kontinentalsokkel fra 40 til 50 pct. i 2030. For at nå det mål skal store punktudledninger som offshoreanlæg reducere deres emissioner, og elektrificering af anlæg med lang resterende levetid er nødvendig for at nå det mål.

- Det her er en fantastisk mulighed for Norge og industrien. Ved at bruge vores kombinerede ekspertise kan vi dekarbonisere eksisterende produktion og øge hastigheden for udvikling af havvind,, siger Thomas Brostrøm, der er executive vice president for Renewables hos Shell.

Parterne kigger nu på kommercielle modeller, hvor Trollvind sælger strøm til Troll- og Oseberg-anlæggene samt Kollsnes-værket og uden nogen økonomisk støtte. Det vurderes, at Trollvind kan levere strøm for under en kr./kWh. En sådan aftale vil sikre anlæggene øget adgang til strøm til en forudsigelig pris i et område med en anstrengt strømsituation, og de nødvendige indtægter til, at vindmølleparken kan forsvare investeringen.

Trollvind skal nu modnes yderligere ved, at partnerne i Troll- og Oseberg igangsætter forundersøgelser med henblik på en endelig investeringsbeslutning i løbet af 2023.

amp