DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Ørsted taber trecifret millionbeløb i corona-kvartal
Ørsteds grønne el- og varmeproduktion steg fra 82 pct. til 88 pct. i første halvår 2020.
Foto: Ørsted

Ørsted taber trecifret millionbeløb i corona-kvartal

Højere afskrivninger og lave elpriser på det europæiske elmarked har været med til at sende Ørsteds kvartalregnskab i minus.
12. AUG 2020 8.15

Ørsted kommer ud af andet kvartal, der var ramt af coronakrisen, med et tab på 825 mio. kr.

Det står i stor kontrast til de samme tre måneder sidste år, hvor selskabet, der driver og udvikler vindparker, havde et overskud på 1,1 mia. kr.

For første halvår har Ørsted dog fortsat et overskud på 2,5 mia. kr., der dog også er et fald på 32 pct. 

Faldet skyldes flere ting. Blandt andet er indtjeningen på driften faldet til tre mia. kr. i kvartalet. Det er 18 pct. mindre end sidste år.

Det var dog forventet og skyldtes, at der sidste år var højere indtægter fra byggeriaktiviteter på den store britiske vindpark Hornsea 1.

Der har også i kvartalet været højere afskrivninger, ligesom de finansielle omkostninger er steget - blandt andet på grund af et tab på 400 mio. kr. på renteswaps, der skal sikre lån mod rentestigninger.

Derudover er der bogført en udskudt skatteregning på 900 mio. kr. Uden disse engangsudgifter ville kvartalet have givet et overskud på 400 mio. kr., vurderes det.

- Til trods for de omfattende sundhedsmæssige, sociale og økonomiske konsekvenser af covid-19 har Østed formået at fastholde en stabil drift og stærk indtjening, siger topchef Henrik Poulsen i en kommentar.

Ørsteds indtjening fra hav- og landvindmølleparker steg 17 pct. i første havlår 2020 til 8,2 mia. kr., blandt andet gennem en øget elproduktion fra Hornsea 1, Lockett og Sage Draw, ligesom at den grønne andel af Ørsteds el- og varmeproduktion steg fra 82 pct. til 88 pct. 

I midten af juni blev der smidt lidt af en bombe, da Henrik Poulsen efter otte år i spidsen for Ørsted annoncerede sin afsked. Han bliver dog i direktørstolen frem til senest 31. januar 2021. Afgangen har sendt Ørsted på jagt efter en ny topchef, og den proces skrider frem som planlagt, fremgår det af regnskabet.

Ritzau / esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet