DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Ørsted sælger 50 pct. ejerandel i Borssele 1 & 2 for milliardbeløb
Norges centralbank bliver medejer af Ørsteds Borssele 1 & 2 Havvindmøllepark.
Foto: Ørsted

Ørsted sælger 50 pct. ejerandel i Borssele 1 & 2 for milliardbeløb

Norges centralbank bliver partner i Ørsteds Borssele 1 & 2 Havvindmøllepark, som køber en 50 pct. ejerandel. Ørsted skal fortsat drive havvindmølleparken.
7. APR 2021 10.59

Ørsted kunne i november klippe den grønne snor over til sin havvindmøllepark 1 & 2 på 752 MW. Fremover skal Borssele 1 & 2 ikke kun være Ørsteds vindmøllepark, eftersom Norges national bank har købt en 50 pct. ejerandel i havvindmølleparken, oplyser Ørsted i en besked til sine investorer. 

Således er Norges Bank Investment Management (NBIM) blevet partner i Ørsteds Borssele 1 & 2, efter NBIM og Ørsted har indgået en aftale til en værdi af godt 10,2 mia. kr. 

Som en del af aftalen skal Ørsted forsat stå for driften og vedligeholdelse af havvindmølleparken. Derudover får NBIM leveret netbalanceringsydelser af Ørsted samt en langsigtet afsætningskanal for den vedvarende elektricitet. Dagens aftale markerer NBIM's første investering i unoteret, vedvarende energiinfrastruktur.

- Som en af verdens største institutionelle investorer gør Norges Bank Investment Management en forskel ved at foretage bæredygtige investeringer. Vi er glade for at kunne byde NBIM velkommen som partner på Borssele 1 & 2, som er et skelsættende projekt for Hollands omstilling til vedvarende energi, og vi er glade for at støtte NBIM i deres strategi om at investere i aktiver inden for vedvarende energiinfrastruktur, udtaler Martin Neubert, kommerciel direktør og viceadministrerende direktør i Ørsted. 

Aftalen er betinget af myndighedsgodkendelser, men transaktionen forventes at kunne gennemføres omkring sommeren i år.

Borssele 1 & 2 består af 94 stk. Siemens Gamesa-havvindmøller på 8 MW og producerer årligt strøm nok til at dække en mio. husstandes elforbrug med grøn energi i Holland.

Derudover har Ørsted tidligere indgået et samarbejde med norske Yara, der er verdens førende producent af gødning, om at bruge en del af den grønne energi fra havvindmøllerne til at producere grøn ammoniak i et 100 MW elektrolyseanlæg. 

NBIM er kapitalforvaltningsafdelingen i Norges Bank, den norske centralbank. Som leder af Staten Pensionsfond Udland er dens mission at sikre og opbygge økonomisk velstand for fremtidige generationer i Norge. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet