DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Ørsted og Enefit vil dominere havvind i Baltikum

Ørsted og Enefit har underskrevet en samarbejdserklæring for at blive den førende udvikler af havvind i den baltiske del af Østersøen.
26. APR 2021 8.26

Østersøen rummer et enormt potentiale for havvind. En undersøgelse fra 2019 viste, at der var et potentiale på helt op til 93 GW vindenergi for landene omkring Østersøen. Sidste år underskrev Danmark og Østersøens naboer en fælles erklæring om at samarbejde om udviklingen af havvind i regionen.

Nu melder Ørsted sig på banen og melder sig klar til at skulle forvandle en del af de gode hensigter til handling. Ørsted har underskrevet en samarbejdserklæring med Enefit, der er et forsyningsselskab og det største vindenergiselskab i Baltikum.

- Østersø-området er ved at udvikle sig til et centrum for udbygning af havvind, der kan bidrage markant til at nedbringe CO2-udledningen i regionen og i Europa. De baltiske lande kan i vidt omfang dække deres elektricitetsbehov med vedvarende energi fra havvind, og vi ser frem til at samarbejde med Enefit om at realisere dette potentiale, siger Rasmus Errboe, regionsdirektør for Kontinentalseuropa i Ørsted.  

Estland og Letland har ligeledes tidligere underskrevet en samarbejdsaftale om en fælles havvindmøllepark i Østersøen. 

- Med de rette lovgivningsmæssige rammer vil havvind kunne levere grøn energi i stor skala i Estland og Letland før 2030. Havvindmølleparkers størrelse gør dem ideelle til hybridløsninger på tværs af landegrænser, og vi vil gerne rose de estiske og lettiske myndigheder for at tage lederskab og fremme regionalt samarbejde inden for vedvarende energiproduktion i industriel skala.

Enefits koncerndirektør Hando Sutter glæder sig over udsigten til at gøre de baltiske landes energiforsyning grønnere, styrke forsyningssikkerheden og ikke mindst at skabe lokale arbejdspladser. 

- Opførelsen af havvindmølleparker, som fx Liivi- eller Hiiumaa-projekterne, kan skabe forudsætninger for en helt ny industris fremkomst, der har fokus på faglige kompetencer og højt kvalificerede, langvarige job inden for energi, transport og logistik. Under opførelsen af en havvindmøllepark af denne størrelse vil der blive skabt tusindvis af arbejdspladser, herunder i Estland og Letland, siger Hando Sutter.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet