Ørsted indgår samarbejde der vil hjælpe biodiversiteten i Nordsøen på vej

Et partnerskab mellem Ørsted og Ark Nature tester som det første projekt nogensinde muligheden for at genskabe livsvigtig biodiversitet i havet i takt med, at den globale omstilling til vedvarende energi tager fart.
17. MAJ 2022 10.08

Biodiversiteten forsvinder med alarmerende hastighed. Et problem der er tæt forbundet med klimakrisen. Derfor arbejder Ørsted sammen med organisationen Ark Nature på et nyt projekt, som for første gang nogensinde vil genskabe biodiversitet i havet i takt med, at den globale omstilling til vedvarende energi tager fart. 

Ark Nature er en af stifterne af Rewilding Europe og en pioner inden for såkaldt rewilding; naturgenopretning, der allerede har vist sig at være effektiv på land. Med samarbejdet vil ARK og Ørsted kombinerer deres ekspertise for at realisere en fælles ambition om at understøtte og pleje sunde have, der kan understøtte et bæredygtigt og mangfoldigt økosystem og et sundt samfund.

Som første step i det nye samarbejde vil man genoprette rev med skaldyr, der er essentielle for den økologiske genopretning af Nordsøen. I øjeblikket er der meget få steder i Nordsøen, hvor skaldyrslarverne kan skabe nye rev.

Partnerskabet vil teste og udvikle de bedste måder, hvorpå vindmølleparker kan levere forhold for nye rev, så de understøtter biodiversiteten. Konkret vil man etablere et havlaboratorium til rewilding, hvor man vil finde den mest velegnede placering i forhold til bæredygtighed, og på baggrund af dette vil man udvikle og implementere en række lovende tiltag inden for rewilding

Erfaringer fra projektet i Nordsøen vil man bruge til at udvikle de bedste måder, hvorpå arbejdet kan skaleres på globalt plan for at sikre en samlet netto-positiv påvirkning af naturen i forbindelse med opførelsen af havvindmølleparker.

- Med dette nye samarbejde er det en stor glæde for mig, at vi kan udvide vores ambitiøse globale biodiversitetsprogram. Sammen med ARK vil Ørsted implementere innovative genopretningsprojekter og undersøge, hvordan rewilding kan bidrage til at forbedre havenes sundhed, og hvordan havvindindustrien kan forstærke det bidrage, siger Rasmus Errboe, der er regionsdirektør for Kontinentaleuropa i Ørsted, i en pressemeddelelse.

Ørsted har et erklæret mål om, at de energiprojekter, der bliver idriftsat af selskabet fra 2030, har en netto-positiv biodiversitetspåvirkning.

Du kan se mere i projektet i nedenstående video. 

amp