DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Ørsted går med i havvindkonsortium i jagt på norske licenser
Ørsted kaster sig ind i kampen om norske havvindlicenser og øger fokusset på flydende havvind.
Foto: Ørsted

Ørsted går med i havvindkonsortium i jagt på norske licenser

Ørsted tilslutter sig konsortiet med Fred. Olsen Renewables og Hafslund Eco. Sammen vil de byde ind på Norges forestående ansøgningsrunde for havvindområder. Med indtrædelsen i konsortiet vil Ørsteds fokus på flydende havvind stige.
9. JUN 2021 12.54

Ørsted kaster sig ind i kampen om kaster sig ind i kampen om norske havvindlicenser. Den danske energivirksomhed gør det dog ikke på egen hånd.

Onsdag er det således offentliggjort, at Ørsted bliver en del af et konsortium med norske Hafslund Eco og Fred. Olsen Renewables. Det to partnere, som Ørsted går sammen med, har siden december været enige om at byde ind på det kommende norske udbud af licenser, og nu får de altså selskab af danske Ørsted.

- Vi er meget glade for at komme ind på det norske marked for havvind med Fred. Olsen Renewables og Hafslund Eco, hvis store erfaring inden for vedvarende energi, elmarkeder, havvindsforsyningskæden og infrastruktur gør dem til de perfekte partnere for os, siger Rasmus Errboe, der er regionsdirektør for Kontinentaleuropa i Ørsted.

Som ligeværdige partnere vil selskaberne ansøge om udviklingstilladelser i Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II-områderne, der er udpeget til havvind af den norske regering. Den forestående tildelingsrunde forventes at omfatte op til 4,5 GW på tværs af de to områder.

Øget fokus på havvind

Ørsted har længe været blandt de førende inden for havvind, men har hidtil ikke gjort sig meget inden for flydende havvind.

Det kommer dog til at ændre sig med indtrædenen i det nye konsortium, for flydevind vil sandsynligvis være en nødvendighed for at opnå nogle af licenserne.

Især vil flydende møller formentligt være nødvendigt for at opnå licenserne i Utsira Nord, da der i disse områder er store havdybder. Men Ørsted er klar til at kaste sig ind i kampen på det for virksomheden nye område. 

- Med dette partnerskab tager Ørsted et vigtigt skridt, hvor vi udvider vores tilstedeværelse i de nordiske lande. Samtidigt har vi taget det strategiske valg at føre an i kommercialiseringen af flydende havvind for at muliggøre teknologiens massive, globale potentiale, hvor Norge kan blive et nøglemarked i Europa, siger Martin Neubert, der er kommerciel direktør og viceadministrerende direktør for Ørsted. 

For at kunne opføre møllerne og dermed føre sin optrapning af flydende havvind ud i livet skal Ørsted sammen med konsortiet dog først vinde licenserne. Her skal de ud i en kamp med et stort felt. Blandt andet har RWE og Equinor meldt sig interesseret i at deltage i udbuddet. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet