DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Ørsted foreslår kæmpe vindmøllepark ud for Bornholm

En gigantisk vindmøllepark ud for Rønne vil på sigt kunne forsyne millioner af husstande med grøn strøm.

Danmarks hidtil største vindmøllepark kan måske få hjemsted i Østersøen ud for Bornholms kyster. Det er energiselskabet Ørsted, der ifølge dagbladet Politiken foreslår at opføre en gigantisk vindmøllepark ud for Rønne. Vindmøllerne skal i første omgang kunne levere en produktion på 1.000 megawatt - også kaldet en gigawatt.

På længere sigt vil den bornholmske møllepark kunne øge produktionen med op mod tre til fem gigawatt - strøm nok til op mod fem millioner husstande. Den senest vedtagne vindmøllepark, Thor, der skal ligge ud for den jyske vestkyst, vil til sammenligning få en effekt på 800 megawatt.

Hos Ørsted mener havvindmøllechef Martin Neubert, at projektet vil være mere attraktivt end at bygge en kunstig energiø i Nordsøen, sådan som regeringen og dens støttepapirer har skrevet i det såkaldte forståelsespapir.

- Her behøver man ikke at bygge og dræne som i Nordsøen. Så man kan bruge den infrastruktur, der allerede er på plads, siger han til Politiken.

Professor i energiøkonomi Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet, kalder det et 'rigtig fornuftigt projekt'.

- Det unikke er, at vi ikke skal ud og etablere en kunstig ø. Vi kan bruge et af de naturlige steder til at etablere mølleparken.

- Derfor synes jeg, at det er langt mere realiserbart end projektet med en stor energiø i Nordsøen, siger Brian Vad Mathiesen til Ritzau.

Også elektrolyse
Sammen med havvindmøllerne skal der etableres en elektrolysefabrik, der kan bruge overskydende strøm til at lave grønt brændstof til skibe, fly og lastbiler.

- I mine øjne er potentialet for elektrolyse så enormt stort, at man nærmest ikke kan begribe det, siger Brian Vad Mathiesen.

Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), er stærkt begejstret for forslaget:

- I det hele taget vil sådan et byggeri smitte af med arbejdspladser og aktivitet på hele øen. Desuden positionerer sådan en havvindmøllepark Bornholm som en energiø midt ude i Østersøen. Det er en kæmpe chance for os, siger hun til Politiken.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) kalder forslaget for 'meget spændende'.

- Det er godt at se, at de private aktører er med helt fremme i den grønne frontlinje, skriver han i en kommentar til Politiken.

Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet