DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Nyt kort viser vejen til let tilslutning af grøn energi

Flere kommuner og energiselskaber ønsker at sætte VE-anlæg op, men det er ikke alle steder, der er egnet til at tage imod elproduktionen. Nyt kort fra Energinet og Dansk Energi skal hjælpe til gode placeringer.

Der er hjælp på vej til de kommuner og energiselskaber, der ønsker at sætte vindmøller eller solceller op. Et nyt kort skal guide opstillere og kommuner til, hvor det et let og bedst at tilslutte ny grøn elproduktion til elnettet. Det oplyser Dansk Energi.

- Når kommuner og energiselskaber søger efter områder til fx nye solcelleparker, leder de naturligt nok efter steder med tilgængelig jord, god plads og passende afstand til naboer. Men nogle gange er der også steder, hvor der hverken er et stort lokalt elforbrug, der kan opsluge ny strømproduktion eller et elnet, der kan transportere store mængder strøm væk, siger Bjarne Brendstrup, områdeleder for Systemanalyse i Energinet.

Det nye kapacitetskort viser mere end 900 stationer i højspændingsnettet, hvor nye VE-anlæg kan kobles på. Det er derfor både en hjælp til kommunerne og energiselskaber, som får detaljeret indsigt i, hvor det er lettest at koble nye anlæg til elnettet, ligesom man kan se, hvor elnettet i forvejen er belastet. 

Overset aspekt

Det er et ofte overset aspekt i den grønne omstilling, hvor det altså handler om mere end bare at opstille vindmøller og solceller. 

- En ny solcellepark kan skyde op i løbet af et par år, men kan det tage noget længere tid at udbygge elnettet på grund af lange leveringstider på nøglekomponenter til elnettet. Derfor risikerer ny, grøn strøm i perioder ikke at kunne komme ud til forbrugerne, påpeger Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi, der repræsenterer de lokale elnetselskaber.

Kapacitetskortet skal hjælpe til at skabe et bedre overblik tidligere i processen og skabe det bedste grundlag for det videre arbejde. 

- Hvis vi bedre forstår hinandens processer, muligheder og begrænsninger, kan vi måske køre mere parallelle spor og på den måde forkorte noget af eksekveringstiden fra projektidé til mere grøn strøm i danskernes stuer. Det er med til at sikre en både hurtig og effektiv grøn omstilling, siger Jørgen S. Christensen.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet