DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Nyt klimaslagsmål under opsejling

Regeringen kritiseres for at være uambitiøse med nyt klima-delmål. Klimarådet vurderer, at regeringens plan vil gøre det "særdeles vanskeligt" at nå 2030-mål.
21. DEC 2020 9.37

Regeringen og dens støttepartier er ikke enige om, hvor hurtigt og hvordan Danmark skal sænke sin udledning af drivhusgasser.

Søndag skød ordførere fra SF, Enhedslisten og De Radikale med skarpt efter regeringens planer.

Denne gang var det regeringens udspil til et delmål i 2025, der fik temperamenterne i kog. Regeringen vil have sænket udledningen af drivhusgasser med mellem 46 og 50 procent i 2025.

Forslaget til delmålet er et led af regeringens klimahandlingsplan.

Det skal være en mellemtid frem mod den reduktion på 70 procent i 2030, som er hensigten med den klimalov, som er blevet vedtaget.

Mellemtiden er dog lavere, end eksempelvis Klimarådet har anbefalet. Den mener, at en realistisk mellemtid burde lyde på mellem 50 og 54 procents reduktion.

Radikale vil ikke lægge stemmer til forslag

Klimarådets formand, Peter Møllgaard, kalder det "særdeles vanskeligt" at nå op på 70 pct., hvis ambitionsniveauet for 2025 ligger lavere.

- Det bliver i hvert fald mere realistisk og nemmere at overskue 70-procentsmålet, hvis vi når højere op, sagde han søndag.

På baggrund af Klimarådets anbefaling vendte støttepartierne tomlen ned til regeringens forslag om et lavere niveau.

- Vi kan absolut ikke lægge stemmer til en nedre grænse på 46 procent. Det er fornærmende lavt, sagde De Radikales klimaordfører, Ruben Kidde.

SF's ordfører, Signe Munk, lagde heller ikke skjul på, at regeringens udspil betød, at der forestår "sværdslag" ved de kommende forhandlinger.

Delmålet skal efter planen tilføjes den klimalov, der blev vedtaget i Folketinget. Derfor skal der et flertal til, hvis delmålet skal tilføjes.

Enhedslisten bekymret over muligt taktisk delmål

Hos Enhedslisten er klimaordfører Mai Villadsen bekymret for, at regeringen har lagt et delmål for 2025, der kræver en minimal indsats i form nye af tiltag for at sænke udledningen af drivhusgasser frem mod næste valg.

- Hvis man vedtager det, som regeringen har lagt på bordet, så betyder det, at man nærmest ikke behøver finde flere CO2-reduktioner frem mod 2025, siger hun.

Også Venstre så gerne et højere delmål.

- Det bliver lidt for meget en sovepude, siger klimaordfører Tommy Ahlers.

- Der er områder nok, hvor vi kan finde noget på den korte bane.

32 pct. reduktion mangler

Når der politisk tales om reduktioner af drivhusgasser, så måler man mod mængden af udledning i 1990. Så en reduktion på 46 til 50 procent er ikke fra 2019 til 2025.

- Vi er på cirka 38 procent i dag. Derfor betyder nogle få procentpoint temmelig meget, siger Peter Møllgaard.

Hvis en reduktion på 70 procent i 2030 skal nås, mangler altså cirka 32 procentpoint.

Hvis regeringen får sit delmål igennem, vil 8 til 12 procentpoint blive klaret frem mod 2025, mens de efterfølgende fem år skal give en reduktion på mellem 20 og 24 procentpoint.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) sagde søndag i en pressemeddelelse, at reduktioner frem mod 2025 er vigtige, men:

- Samtidig er det vigtigt, at vi ikke i vores iver efter at gøre noget i 2025 - i stedet for et eller to år senere - vælger løsninger, som er ekstremt dyre eller ineffektive - og som i sidste ende ikke lægger den bedste vej frem mod de 70 procent i 2030.

Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet