DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Ny rapport: Klimatiltag giver op mod 7.000 grønne job til 3F’ere

Vindmøller, fjernvarme og bioanlæg kan give tusindvis af nye job især i byggebranchen. Det viser ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
30. JAN 2020 14.17

Der er masser af muligheder for beskæftigelse til det arbejdende folk, når Danmark de kommende år skal skrue op for klimaindsatsen. Etablering af mere klimavenlig energi kan blandt andet give job til 6.700 3F’ere i en periode på fem år.

Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet, skriver Fagbladet 3F.

Ifølge notatet 'Grøn omstilling kan skabe tusindvis af nye job i Danmark' vil halvdelen af de nye arbejdspladser, 3.000, være inden for udbygning af fjernvarme. Knap 2.000 kommer i forbindelse med udskiftning af olie- og gasfyr. Resten primært ved at opsætte nye vindmøller.

For nylig kom det for eksempel frem, at klimavenligt brændstof til fly kan skabe 10.000 grønne job. Men en række forudsætninger skal være på plads, før det kan lade sig gøre. Blandt andet skal der skabes en efterspørgsel ved at ændre afgifter til flybrændstof.

I denne prognose mener direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, ikke, at der er tale om 'fugle på taget':

- Det er i høj grad realiserbart, siger han til Fagbladet 3F.

I debatten om den grønne omstilling går kritikken ofte på, hvad det kommer til at koste. Om Danmark har råd til at investere de nødvendige penge i at etablere nye bioraffinaderier, vindmøller eller el-biler. Men Lars Andersen synes, at det er en forkert præmis:

- Det kræver selvfølgelig investeringer, hvis vi skal den grønne vej. Men det skaber også vækst og arbejdspladser. Det handler om at dreje økonomien i en mere klimavenlig retning.

Han peger på, at investeringerne kan være en guldgrube for Danmark, hvis de bliver håndteret på den rigtige måde.

- Det kan give os velstand i fremtiden. Hvis vi kommer hurtigt i gang, er vi foran i bussen. Vi udvikler produkter, som andre lande efterspørger, siger Lars Andersen.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet