DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Wind Denmark:
Ny europæisk havstrategi er guld værd for Danmark

Wind Denmark roser EU-Kommissionen udspil for havvind, som dog kræver, at de europæiske politikere skaber de rette rammer.
20. NOV 2020 11.16

Europa-Kommsissionen kom torsdag med et udspil for en ny strategi for havvind, hvor Kommissionen ønsker, at EU skal have 60 GW havvind i 2030 og hele 300 GW i 2050. 

Ikke overraskende er brancheorganisationen Wind Denmark glade for den ambitiøse strategi: 

- Det er en rigtig flot og ambitiøs strategi, men vigtigst af alt så er den realistisk og kommer ikke et øjeblik for tidligt, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Wind Denmark.

- Havvind er en af de primære motorer i den grønne omstilling af Europas energimiks, og strategien betyder, at den danske vindmølleindustri kan høste store gevinster, der kan være guld værd for sektorens omsætning og beskæftigelse i Danmark, siger Jan Hylleberg. 

Foruden muligheder for eksport for branchen, har dansk vind også gode muligheder for at blive eksporteret til udlandet, da potentialet i de danske havarealer langt overstiger det danske strømforbrug. 

- Danmark har fantastiske forudsætninger for at levere strøm til andre europæiske lande og dermed blive en netto-producent af grøn strøm. Strømmen kan enten eksporteres direkte i fremtiden eller omdannes til eksempelvis brint, og på den måde åbne op for et PtX-eventyr på siden af selve havvindeventyret, siger Jan Hylleberg. 

I 2040 ventes havvind at være den største elproducerende teknologi i Europa. Wind Denmark vurderer, at EU's strategi vil medføre en kæmpe ordrebunke hos danske virksomheder i de kommende årtier og dermed også et enormt beskæftigelsespotentiale.

Brug for politisk handling

Et er dog flotte strategier og ambitioner, et andet er at sætte handling bag. Det er nødvendigt, at EU-landene får moderniseret deres regler for planlægning af havvind, hvis EU skal nå i mål med 300 GW. Med de nuværende regler, er det kun muligt at nå 90 GW. 

- Det kræver, at embedsværket og politikerne har de rette rammer til at kunne handle hurtigt, så nødvendige ændringer i lovgivningen ikke bliver en tidsmæssige barriere. Det gælder både i EU og Danmark, hvor lovgivningen bl.a. ikke i tilstrækkeligt omfang understøtter de danske energi-hubs/energiøer, eller at klima- og naturdagsordnen pt. opfattes som hinandens modsætninger i stedet for at blive set som gensidigt afhængige, siger Jan Hylleberg.

I Danmark har statslig nøl vedrørende udpegning af et Natura 200-område resulteret i, at sagsbehandlingen af Omø Syd er sat i bero. 

Omvendt fik Kriger Flaks banebrydende Combined Grid Solution, som forbinder det danske og tyske elnet gennem tre havvindmølleparker, grønt lys til at blive undtaget fra EU-regler. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet