DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Ny aftale udpeger beliggenhed for energiøerne

Der er indgået ny aftale om, hvor havvindmølleparkerne ved energiø Bornholm skal placeres. Derudover igangsættes der undersøgelser af et stort område i Nordsøen, hvor der senest næste forår skal findes placering til Nordsøens energiø.
23. NOV 2020 9.23

Partierne bag klimaaftalen og dermed energiøerne er blevet enige om, hvor havvindmøllerne til energiø Bornholm skal placeres, ligesom man har valgt et bruttoareal til energiøen i Nordsøen. 

- Vi træder nu ind i en ny epoke i det danske vindeventyr, og jeg vil gerne takke de andre partier i aftalen for et godt samarbejde omkring placeringen af verdens to første energiøer, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Ved energiøen Bornholm placeres vindmøllerne omkring 20 kilometer syd og sydvest fra Rønne i to klynger. 

For Nordsøen har parterne udpeget et bruttoareal, hvor man kan starte forberedelserne til forundersøgelser for energiøen og de dertilhørende havvindmøller. Havvindmølleparkerne kommer til at ligge mindst 60 km fra Thorsminde. Området ligger længere ude i havet end området udbudt for Thor Havvindmøllepark.

Den endelige beliggenhed fastlægges senest næste forår. 

- Jeg er glad for, at vi nu har truffet beslutning om, hvor verdens første energiø skal ligge. Det er endnu et skridt i den rigtige klimaretning og helt nødvendig for, at vi kan nå i mål med vores store visioner i 2030. Jeg ser frem til at tage de næste store beslutninger om Nordsøen i foråret 2021, siger Radikale Venstres klimaordfører Ruben Kidde.

Energistyrelsen og Energinet vil nu begynde forberedelserne til detaljerede undersøgelser af havbunden, havvindmøllernes påvirknings af miljøet m.v. Forundersøgelserne forventes at være færdige i 2024.

Energiøen i Nordsøen starter på en kapacitet på 3 GW i 2030 og skal senere udvides til mindst 10 GW i takt med, at elforbruget stiger. Energiøen ved Bornholm får en kapacitet på 2 GW. Begge energiøer skal sluttes til andre lande.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet