DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Norsk partnerskab vil satse stort på grøn ammoniak

Statkraft, Yara og Aker Horizons har indgået en hensigtserklæring om et partnerskab, der vil udvikle en værdikæde for grøn ammoniak og brint. Yara har tidligere indgået lignende aftale med Ørsted.
19. FEB 2021 9.32

"Projektet kan blive et af de største klimatiltag i norsk industrihistorie."

Sådan skriver parterne Statkraft, Yara og Aker Horizons selv om deres forestående projekt om at producere og udvikle en værdikæde for grøn ammoniak og brint.

Konkret vil partnerne i første omgang arbejde med at lægge produktionen om på Yaras ammoniakfabrik på Herøya, hvor man vil elektrificere og afkarbonisere produktionen.

- Dette er ikke bare et unikt klimaprojekt men en strategisk satsning, der kan etablere en ny værdikæde for grøn brint og grøn ammoniak i Norge. Jeg er glad for, at Aker og Statkraft kommer med i projektet, hvor vi har et fælles mål om at etablere den første storskala produktion af grøn ammoniak, siger Svein Tore Holsether, der er koncernchef i Yara og fortsætter:  

- Yara er førende inden for ammoniak i dag. Vi har fabrikkerne og evnerne og en global infrastruktur for lagring, distribution og markedsføring. Med Statkraft og Aker Horizons får vi nu tilført vigtige kompetencer inden for grøn strøm, energimarkeder og norsk industriudvikling. Det giver os en chance for at realisere projektet, siger han. 

Ammoniakfabrikken har en produktionskapacitet på cirka 500.000 ton ammoniak om året. Ved at installere et elektrolyseanlæg vil der i stedet kunne produceres 400.000 ton grøn ammoniak om året. 

Håbet er at omlægningen kan reducere CO2-udslippet med 800.000 tons om året, oplyser parterne. De forventer, at projektet vil kunne realiseres over en periode på 5-7 år, hvis det opnår støtte fra myndighederne. 

Yara har tidligere indgået en lignende aftale med Ørsted i oktober sidste år. Her vil Yara og Ørsted udvikle et 100 MW stort elektrolyseanlæg til produktion af vedvarende brint fra havvind. 

Den vedvarende brint vil generere ca. 75.000 tons grøn ammoniak om året svarende til ca. 10 pct. af kapaciteten på et af ammoniakanlæggene i Sluiskil. Produktionenen vil være baseret på vedvarende energi fra Ørsteds havvindmølleparker, Borssele 1 & 2, som Ørsted snart indvier, og som ligger tæt på Yaras anlæg. 

 amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet