DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foreningen Urani Naamik (Uran Nej Tak) har været aktiv under valgkampen og opfordret borgere til at stemme på minemodstandere.
Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix

Nej tak til mineprojekt: Kan få konsekvenser for vindmølleproduktion

Efter valg i Grønland har modstandere af mineprojekt i Grønland nu et flertal i landets parlament, Inatsisartut. Mineprojektet skulle ellers være med til at udvinde sjældne jordartsmetaller.
7. APR 2021 10.00

Et omstridt mineprojekt i Sydgrønland var i centrum ved valget til Grønlands parlament, Inatsisartut. Efter valget tirsdag står det klart, at venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) har fået flest stemmer, ligesom at modstandere af mineprojektet får 16 af 31 mandater og dermed flertal i parlamentet. 

Dermed ser det ud til, at det omstridte projekt i Grønland ikke bliver til noget. Projektet med at udvinde sjældne jordarter fra Kuannersuit/Kvanefjeld har været på tegnebrættet i flere år. Selskabet Greenland Minerals har opereret i Grønland siden 2007 med det formål at åbne en mine i Kvanefjeldet.

Det har derfor også været et tema ved tidligere valg. Men det fik ny fokus, efter at en miljørapport om projektet blev godkendt af Naalakkersuisut, Selvstyret.

Modstandere frygter for konsekvenser for natur og miljø, da udvinding af uran blandt andet er et biprodukt af minedriften.

Fortalere for mineprojektet mener, at det vil give Grønlands økonomi et stort rygstød, ligesom at projektet er godt for den grønne omstilling globalt set. Greenland Mines håber blandt andet at finde sjældne jordartsmetaller, heriblandt magnetmetaller, der er nødvendige til fremstilling af såkaldte permanente magneter i blandt andet elbiler og vindmøller. 

I dag har Kina bedst adgang til de metaller, men Greenland Mines har tidligere påpeget, at mineprojektet kunne levere 15-20 pct. af de magnetmetaller, den grønne omstilling kræver. 

IA-formand Múte Bourup Egede understreger onsdag, efter at valgresultat er endeligt, at IA vil stoppe projektet. 

esl/Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet