DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Dan Jørgensen vil have Energinet til at gå i dialog med branchen om ny model for specialregulering.
Foto: Ulrik Jantzen

Efter kritik:
Minister vil have Energinet til gå i dialog med branchen om specialregulering

Energinet vil indføre en ny model for specialregulering. Modellen har mødt kritik fra branchen. Nu vil minister have Energinet til at gå i dialog med kritikkerne.
5. MAR 2021 13.23

I 2020 aktiverede Energinet rekordstore mængder af specialregulering, der betyder, at de danske elaktører betales for at afhjælpe flaskehalsproblemer i det tyske elnet.

Energinet vil nu indføre en ny model, der vil betyde, at danske vindmøller ikke længere vil kunne drage samme økonomiske fordel af deres fleksibilitet. Den nye model har mødt massiv kritik blandt andet fra Wind Denmark.

- Energinets model underminerer hele prissætningen på spotmarkedet i Vestdanmark, fordi den vil give et incitament for forbrugerne til at købe deres strøm i intra-day markedet og ikke i spotmarkedet. Det vil være yderst uheldigt, fordi det underminerer tilliden til elmarkedet og lovgivningen bag, hvis en statslig aktør, som Energinet er, kan sætte tiltag i værk, som vil medføre et statsligt salg af energi i store mængder med vidtgående og negative konsekvenser for aktørerne i spotmarkedet, siger Søren Klinge, elmarkedschef hos Wind Denmark. 

Nu vil Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Dan Jørgensen have Energinet til at gå i dialog med branchen om modellen. 

- Energinet har igangsat et arbejde med at udvikle en modhandelsmodel, der skal styrke konkurrencen og derigennem reducere de samfundsøkonomiske konsekvenser og mængden af VE-produktion, der nedlukkes. 

- Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har i den forbindelse anmodet Energinet om at tydeliggøre fordele og ulemper ved forskellige løsninger, og herunder have tæt dialog med branchen, skriver Dan Jørgensen i et svar til Carsten Kissmeyer (V).

Wind Denmark glæder sig over opfordring til tæt dialog

Wind Denmark glæder sig over, at ministeren har bedt Energinet om at indgå i tæt dialog om modellen.

- Dialogen har kun fokuseret på én løsning indtil nu. Det er meget positivt, at Energinet skal inddrage flere modeller efter ministerens opfordring. I Wind Denmark arbejder vi videre imod, at Energinets ændringer i indkøb af specialregulering ikke skal få negative konsekvenser for vindens afregningspriser. Det er også kun rimeligt, at de danske vindmølleejerne fortsat sikres fair konkurrencevilkår for afsætning af specialregulering, siger Søren Klinge.

Han mener dog, at Energinet burde have foretaget analyser af modellen af egen drift, og desuden burde undersøgelserne være startet langt tidligere. 

- Energinet lover både flere analyser, og at de vil gennemføre en konsekvensanalyse af den fastlagte model inden sommerferien. Det skulle dog have være udarbejdet for lang tid side, hvis man ønsker en tæt dialog med branchen, hvilket præcis er det, som ministeren har bedt om fremadrettet, siger Søren Klinge.

Ifølge Energinet steg aktiveringen af nedregulering fra 1,31 TWh i 2019 til 3,04 TWh i 2020. Heraf stod vindproduktionen for 1,46 TWh. Dette svarer til 48 pct. af den samlede nedregulering i 2020. Tyske TenneT betalte i alt knap 540 mio. kr. for nedregulering. 

amp
 

Tilmeld dig nyhedsbrevet