DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Miljøministeriet sender Omø-område i høring som naturbeskyttelse
Det er edderfuglene, som Miljøministeriet har til hensigt at beskytte der, hvor European Energy havde brugt mere end 20 mio. kr. på at planlægge en havvindmøllerpark.
Foto: Mogens Ladegaard, Ritzau Scanpix

Miljøministeriet sender Omø-område i høring som naturbeskyttelse

European Energys håb om at kunne opføre Omø Syd har taget et knæk, efter Miljøministeriet først satte projektet på pause og nu sender området i høring som naturbeskyttelse. Ministeriet får kritik fra flere sider for forløbet.
12. APR 2021 8.16

European Energy har siden 2012 arbejdet på at opføre den kystnære havvindmøllepark Omø Syd i Smålandsfavandet. Men samtidig med at Energistyrelsen godkendte forundersøgelsen, og European Energy fortsatte sit arbejde, havde Miljøministeriet arbejdet på at udpege området som naturbeskyttelsesområde med særligt hensyn til edderfuglen. 

Miljøministeriet har nu for nylig bekræftet, at man vil gøre Smålandsfarvandet til et fuglebeskyttelsesområde, og at området sendes i høring. 

Hvis de planer skulle godkendes, betyder det, at European Energys planer aflyses. Administrerende direktør i European Energy Knud Erik Andersen kalder Miljøministeriets ageren "uheldig".

- Vores havvindmøllepark dækker kun to pct. af det område, som man potentielt set vil udpege. Der bør man ved en simpel ændring af den grænsedragning flytte grænsen en lille smule. Så har man stadig 98 pct. af arealet til fuglebeskyttelsesområde, siger han.

Ifølge Knud Erik Andersen har European Energy allerede brugt mere end 20 mio. kr. på projektet.

Henvendelse fra 2016

EU-Kommissionen meddelte i 2016 den danske regering, at Danmark svigter sine forpligtelser, fordi en række områder af international betydning ikke er udpeget til fuglebeskyttelsesområder.

Den henvendelse har regeringen fire år efter valgt at reagere på ved at udpege seks nye fuglebeskyttelsesområder i de danske farvande, herunder Smålandsfarvandet.

EU har peget på et syvende fuglebeskyttelsesområde ved den jyske vestkyst. Området omfatter imidlertid Horns Rev med tre kæmpe havmølleparker.

Så her meddelte miljøminister Lea Wermelin (S) for nylig miljøordførerne, at regeringen vil tage en dialog med EU-Kommissionen om "fortsat sameksistens mellem vindmøller og fugle".

Stadig til debat

Energiordfører Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten kalder linjen meget uens og en "urimelig eftertackling af nogle projekter".

- Omø har jo fået tilladelse til at gå videre og har gjort alle de ting, de skulle. Og det ser ud til, at man kan tage de nødvendige fuglehensyn med et jagtforbud, samtidig med at man tillader en vindmøllepark, siger han.

- Så jeg ser frem til at få drøftet den her sag nøjere i energiforligskredsen, siger Søren Egge.

Venstres energiordfører, Flemming Kissmeyer, er heller ikke tilfreds.

- Vi er havnet i en uheldig situation, der sætter en vindmølleudvikler i en meget svær situation efter at have brugt mange midler på projektet, siger han.

- Jeg vil gerne have svar på, om vi ikke kan være lidt mere fleksible med et projekt, som stort set ingen er imod. Det er ekstremt uheldigt også for den grønne omstilling.

- Ellers betyder det, at de private investorer i den grønne udvikling, som vi er afhængige af, vil opleve en stigende risiko ved at involvere sig, når tingene bare kommer ind fra sidelinjen, og som de umuligt kunne forudsige, siger Kissmeyer.

Skal være plads til begge

Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi kalder udpegningen fra Miljøministeriet "stærkt kritisabel".

- Der kan sagtens findes muligheder og veje for, at de her to projekter kan lykkes, så vi både passer på fuglene og får noget mere af den grønne strøm, som vi også har behov for, siger hun.

Dansk Energi kritiserede torsdag de nuværende vilkår for at investere i grøn energi.

- Alle ved, at vi skal udbygge markant med vindmøller og solceller, hvis vi skal gøre os håb om at nå klimakravet og reducere CO2-udledningen med 70 pct.

- Der er plads til både grøn strøm og natur. Og Folketinget bliver nødt til at sikre, at vores arealer fremover kan bruges til flere formål, siger hun.

Ritzau / esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet