DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Manglende officielle krav for grønne pensionstilbud

Flere selskaber lancerer grønne pensionsprodukter. Der er dog ingen fælles retningslinjer for, hvornår produkterne kan kaldes grønne eller bæredygtige.
27. JUL 2020 9.30

I den seneste tid har flere pensionsselskaber annonceret grønne investeringer eller særskilte produkter med fokus på klima eller bæredygtighed, men der er ingen officielle krav, fortæller økonom Ida Marie Moesby, som er fagekspert i investering og privatøkonomi hos Forbrugerrådet Tænk.

- I bund og grund ved man som forbruger lige nu ikke, hvad det dækker over, siger hun.

Det er for nylig blevet muligt for pensionsprodukter at blive certificeret med Svanemærket.

Der er dog regler på vej fra EU med standarder for at kalde økonomiske aktiviteter for miljømæssigt bæredygtige. 

Inden udgangen af 2020 skal EU have vedtaget en såkaldt taksonomi - et klassificeringssystem på tværs af medlemslandene. Ved udgangen af 2021 skal systemet være taget i brug, fortæller Henrik Munck, som er chefkonsulent hos brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Det skal reducere såkaldt 'greenwashing', hvor man slår sig op på at være grøn uden at opfylde nogen standarder. Det oplyser Det Europæiske Råd.

Ifølge Forsikring & Pension har deres medlemmer, pensionsselskaberne, forpligtet sig til at investere i den grønne omstilling. Men der er stor forskel på, hvordan de gør det.

- Det kan være meget forskellige typer af investeringsaktiver. Der er relativt nemme investeringsaktiver som grønne obligationer og bæredygtige fonde.

- Men det kan også være investeringer i grøn infrastruktur eller energiproduktion, som tager betydeligt længere tid at udmønte i praksis, siger Henrik Munck.

Selskaberne skal på nuværende tidspunkt kun offentliggøre deres investeringer i noterede aktier.

Ritzau Fokus

Tilmeld dig nyhedsbrevet