dknyt
dkhavenergi
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Landvind halter i Danmark men har masser af momentum i Sverige
Vattenfall ser et stort potentiale i svensk vindenergi i de kommende år. Her ses Vattenfalls Stor-Rotilden vindmøllepark i Sverige.
Foto: Vattenfall

Landvind halter i Danmark men har masser af momentum i Sverige

Udbygningen af vindenergi i Sverige er i medvind, der gør landet landet et attraktivt sted for grønne investeringer. Sverige kommer til at stå for mere end 50 pct. af investeringerne i de kommende år, lyder det fra Svensk Vindenergi.
2. JUL 2021 12.04

Tidligere i år annoncerede Vattenfall, at de fremover ikke ville investere i nye landvind-projekter i Danmark. Vattenfall afviste selv, at det skulle skyldes den markante modstand der er lokalt i Danmark mod vindmøllerne, men at det simpelthen bare handlede om, at der var bedre investeringsmuligheder i det svenske marked.

- Det er en rent strategisk portfolio-beslutning, sagde Vattenfalls danske pressechef Esben Baltzer Nielsen dengang. 

Det er ikke kun Vattenfall, der ser et stor potentiale i svensk vind. Således er der alene i år investeret for godt 11 mia. kr. (15 mia. svenske kr.).

I andet kvartal er indgået aftaler for projekter for 234 MW, hvilket er mere end dobbelt så meget som samme periode sidste år.

- Udbygningen af vindkraft gør Sverige meget attraktivt for grønne investeringer. Billig vedvarende energi er en af nøglerne til den klimadrevede ny-industrialiseringen, som vi er begyndt på, siger Danel Badman, vicedirektør for Svensk Vindenergi. 

Tidligere i år blev det desuden annonceret, at GE Renewable Energy skulle levere vindmøllerne til den kommende vindmøllepark Önusberget i det nordlige Sverige, som både bliver Sverige og Europas største vindmøllepark på land med en effekt på 753 MW. 

Sverige fører an i Norden

En analyse fra Svensk Vindenergi peger desuden på, at Sverige kommer til at stå for 53 pct. af den kommende vindudbygning frem til 2022 i Norden og Baltikum. 

Ligesom i Danmark bliver der arbejdet med, hvordan man kan gøre det mere attraktivt at opstille vindmøller i kommunerne. Her ser Svensk Vindenergi gerne, at der indføres nye teknologineutrale incitamenter, som kan få de svenske kommuner til at satse endnu mere på vindenergi i de kommende år. 

I alt forventer Svensk Vindenergi at kunne koble 2,7 GW vindenergi til den samlede produktion i løbet af 2021 hvormed Sverige vil have en samlede kapacitet på 12,8 GW vindenergi. I 2024 forudser Svensk Vindenergi, at Sverige vil have en kapacitet på 17,6 GW. 

Analysen peger på, at der 2020-2022 vil blive tilføjet 1 GW vindenergi i Danmark mod 5,2 GW i Sverige. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet