DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Krigers Flak Combined Grid Solution bliver undtaget EU-regler for krav udbud af kapacitet til elmarkedet, som ellers er vedtaget for at fremme et frit elmarked.
Foto: 50Hertz

Kriegers Flak-kabler undtages fra EU-regler

Europa-Kommissionen har givet Krigers Flaks kombinerede elnet med tysk havvindmøllepark undtagelse fra egne regler.
17. NOV 2020 13.28

Danmark og Tysklands elnet blev i sidste måned forbundet gennem havvindmølleparkerne Krigers Flak og Baltic 1 og 2. Det var første gang, at to af landes elnet blev forbundet gennem havvindmølleparker, og forbindelsen blev kaldt for en milepæl. 

Nu har EU's konkurrencemyndighed undtaget den fælles forbindelse fra egne EU-regler, hvor det gælder, at mindst 70 pct. af kapaciteten i udlandsforbindelser skal stilles til rådighed for elmarkedet, samt at indfødning af vedvarende energi ikke må prioriteres over handel mellem medlemsstater. 

- Det er meget positivt, at EU har forstået, at Kriegers Flak Combined Grid Solution er et unikt projekt, som fungerer på helt andre vilkår end traditionelle udlandsforbindelser. Vi er glade for at få en ti års undtagelse med mulighed for at søge om 15 års yderligere undtagelse, siger Søren Dupont Kristensen, administrerende direktør i Energinet Elsystemansvar. 

Reglen blev indført i år og skulle være med til at fremme et frit elmarked. Men reglen er umulig at overholde for den nye Combined Grid Solution (CGS) i sin nuværende form, så det har været nødvendigt for CGS at skulle undtages. 

Skal vise vejen for energiøer

Udover at være en elforbindelse mellem to landes elsystemer, kobler CGS-løsningen dels den kommende danske havmøllepark Kriegers Flak dels de to eksisterende tyske havmølleparker Baltic 1 og 2 i én fælles løsning, der på smart vis udnytter elkablerne mest mulig, skriver Energinet i en kommentar til Europa-Kommissionenes beslutning. 

Når det blæser, sendes strøm fra de tre parker i land til forbrugere i enten et eller begge lande, men når det ikke blæser – eller når møllestrømmen kun fylder dele af kablerne - så udbydes den overskydende kapacitet i kablerne til elmarkedet, så strøm kan flyde mellem de to lande.  

CGS-forbindelse er i forvejen støttet af EU og kan vise vejen til, hvordan de kommende energiøer kan kobles sammen med elnettet i eksempelvis Holland. 

- Når vi forbinder havvindmølleparker og igennem dem udveksler strøm med hinanden, er vi med til at binde Europa sammen på en ny, grøn måde. Samtidig kan den nye teknologi bidrage med vigtige erfaringer til de kommende danske energiøer, som skal levere grøn strøm i Nordsøen og ved Bornholm, sagde klimaminister Dan Jørgensen (S) i forbindelse med indvielsen af nettet. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet