DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Konsortium får 37 mio. til forsøg med brintproduktion på havet
Pengene skal gå til undersøge potentialet i at forbinde en havvindmølle direkte til et elektrolyseanlæg og transportere vedvarende brint til land.
Foto: Ørsted

Konsortium får 37 mio. til forsøg med brintproduktion på havet

Europa-Kommissionen, har tildelt konsortiet bag OYSTER-projektet 37 mio. kroner til at undersøge potentialet i at forbinde en havvindmølle direkte til et elektrolyseanlæg og transportere vedvarende brint til land.
8. JAN 2021 10.26

Et konsortium bestående af ITM Power, Ørsted, Siemens Gamesa og Element Energy står i fællesskab bag OYSTER-projektet. I projektet vil parterne undersøge mulighederne for at realisere potentialet i brintproduktion på havet.

Det har de nu modtaget 37 mio. kroner (5 mio euro) til fra Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH2-JU) et offentligt-privat partnerskab under Europa-Kommissionen.

Pengene skal gå til undersøge potentialet i at forbinde en havvindmølle direkte til et elektrolyseanlæg og transportere vedvarende brint til land. Konsortiet vil i et pilotforsøg, der skal foregå på kysten ved et havvindsprojekt, udvikle og teste et elektrolyseanlæg i megawattskala, der er designet til drift på havet.

Brint skal kunne konkurre med naturgas

OYSTER-projektet har en fælles vision om at producere brint fra havvind til en pris, der kan konkurrere med prisen på naturgas (med en realistisk CO2-afgift). 

- For at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi, skal vi elektrificere så meget som muligt. Men i nogle sektorer er det ikke muligt at nedbringe CO2-udledningen ved hjælp af elektrificering, og her kan vedvarende brint komme til at spille en stor rolle. Brintproduktion på havet kan i fremtiden blive en supplerende måde til at føre de store mængder energi, der produceres af havvindmøller, i land, siger Anders Christian Nordstrøm, Vice President og chef for Ørsteds brintaktiviteter.

For at realisere potentialet i brintproduktion på havet, er der brug for elektrolyse-systemer, som både kan holde til miljøet til havs og kræver minimal vedligeholdelse, men som samtidig kan levere det omkostnings- og performanceniveau, der skal til, for at kunne producere billig brint. Håbet er, at OYSTER-projektet kan blive et stort skridt på vej mod dette mål.

Projektet starter efter planen i 2021 og løber frem til udgangen af 2024.

amp

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet