DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Kommuner vidste intet om havmøllepark ved Hesselø
Klimaaftalen indeholder 6 GW vindkraft. Heraf skal 5 GW fordeles på de to kommende energiøer, mens en vindmøllepark ved Hesselø skal levere den sidste GW.
Foto: Ørsted

Kommuner vidste intet om havmøllepark ved Hesselø

I klimaaftalen aftalte regeringen og et bredt flertal i Folketinget at anlægge en havvindmøllepark ved Hesselø med strømkabler gennem Halsnæs og Gribskov. De to kommuner havde bare ikke hørt om planerne.

Det kommer som en overraskelse for borgmestrene i Halsnæs og Gribskov, at der skal etableres en stor havvindmøllepark ved Hesselø, som skal være i drift fra 2027. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Hesselø er en del af Halsnæs Kommune, og strømkablerne skal efter planen føres i land ved det fredede område Heatherhill mellem Rågeleje og Vejby Strand og videre gennem Grib­skov og Hillerød Kommuner til en hovedstation i Gørløse.

Hesselø-området blev ellers allerede i 2018 udpeget til placering af en havmøllepark, og projektet er nøje beskrevet i en rapport fra ingeniørfirmaet Cowi fra december samme år.

Havmølleparken ved Hesselø er nu en del af den klima-aftale, regeringen tidligere på ugen indgik med et bredt flertal i Folketinget. Havmølleparken med omkring 70 200 meter høje vindmøller skal producere en GW strøm og skal sammen med to nye store energiøer tredoble den nuværende danske produktion fra havvind.

Selv om Hesselø er en del af Halsnæs Kommune, er det ikke et projekt, man har hørt om tidligere i kommunen, så det kommer som en stor overraskelse.

Positive

- Vi er ikke informeret af officielle kanaler i form af henvendelser fra ministeriet eller folketing, men kan da godt forstå, at man gerne vil lave grøn omstilling, siger borgmester Steffen Jensen (S), der umiddelbart er positiv overfor planerne.

Det samme er borgmester i Grib­skov Kommune Anders Gerner Frost (Nyt Gribskov), også selv om det har vakt opmærksomhed, at ledningen skal graves igennem det fredede område ved Heatherhill.

- Grundlæggende synes jeg, at det lyder spændende, og det kan forhåbentlig bidrage til vækst i kommunen, siger han og håber, man vil være nænsom ved naturen.

- Jeg har da et stort håb og en tro på, at man tager hensyn til vores natur. At man vælger at gå i land nogle steder, hvor generne, der er forbundet med det, begrænses mest muligt, og at man passer på naturen i den forbindelse, siger han.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet