DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Klimatiltag i Danmark kan starte en bølge i andre lande

Når grupper af lande sætter blus under den grønne omstilling, kan det udløse positive vendepunkter globalt, siger flere forskere.
19. JAN 2021 14.09

Når små grupper af lande sætter foden på speederen og accelererer den grønne omstilling, kan det potentielt være med til at skabe 'positive' tipping points, der forplanter sig internationalt og får andre lande til at følge trop.

Sådan lyder det overordnede budskab fra to forskere i en dugfrisk videnskabelig artikel, som er publiceret i tidsskriftet Climate Policy, skriver Videnskab.dk.

- Mange mennesker stiller spørgsmålstegn ved, om det er muligt at overholde Parisaftalen. Men man kan finde håb i den måde, hvorpå tipping points kan udløse hurtige ændringer i komplekse systemer, siger professor Tim Lenton, der er direktør for Global Systems Institute (GSI) ved University of Exeter, i en pressemeddelelse.

Tim Lenton er medforfatter på studiet og understreger i den sammenhæng, at der er brug for en »dramatisk acceleration« af handlekraft, hvis vi skal nå målet i Paris-aftalen om at holde temperaturstigningen på Jorden under to grader.

Storbritannien og Norge viser vejen

I studiet anvender forskerne begrebet 'tipping point' – eller positive feedbackmekanismer. Det er en betegnelse for, at en proces er eskaleret og kan passere en usynlig grænse, hvor det er utrolig svært at komme tilbage igen.

Til at vise, hvordan positive feedbackmekanismer kan udspille sig i enkelte lande, fremhæver forskerne to eksempler: De peger blandt andet på Norge som et eksempel på, hvordan hård politisk regulering har ført til et vendepunkt, hvor forbrugerne foretrækker elbiler over benzinbiler, og Norge nu er verdensførende.

Et andet eksempel i studiet er Storbritannien, der på fem år har banket kulforbruget i bund, og hvor de grønnere teknologier rasler ned i pris, hvilket kan skabe et vendepunkt.

- Når grupper af lande sætter blus på klimaområdet, så kan det i sidste ende skabe en bandwagon-effekt, hvor flere lande eller virksomheder følger op med yderligere tiltag i den grønne omstilling, og effekten bliver selvforstærkende, vurderer Olaf Corry overfor Videnskab.dk.

C02-afgift kan skabe incitamenter til grønne teknologier

Han påpeger dog, at kulkraftværkerne i Storbritannien ikke var blevet lukket så hurtigt uden hård regulering og klare signaler til investorer.

Professor Tim Lenton understreger i studiet, at de positive feedback-mekanismer ikke blot kommer listende af sig selv. De er drevet af en cocktail af udvikling og politisk regulering.

Miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen deler den betragtning og mener, at der er brug for at dykke ned i den politiske værktøjskasse.

- Den politiske regulering er helt afgørende for, at den her positive feedback-mekanisme kommer til at folde sig ud, siger Lars Gårn Hansen.

- Det er blandt andet derfor, at flere forskere peger på CO2-afgifter som et politisk værktøj, da det er med til at skabe afgørende incitamenter til at udvikle grønne teknologier, der udleder mindre CO2, siger Lars Gårn Hansen, der er professor ved sektion for Miljø og Naturressourcer, Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet