DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Klimaaftalens 6 GW offshore vindenergi vil skabe godt 87.000 årsværk frem mod 2030, viser ny rapport.
Foto: MHI Vestsas

Ny rapport:
Klimaaftalens 6 GW skaber 87.000 årsværk frem mod 2030

Nyt studie viser, at hver gang der opsættes en GW, sikres 14.600 årsværk i danske virksomheder fra produktion af møllen til nedtagning godt 25 år senere.

For en dansk havvindmøllepark på 1 GW vil 14.600 årsværk tilfalde danske virksomheder. De 4.900 årsværk vil være direkte relateret til havvindmølleparken, mens indirekte årsværk forbundet med havvindmølleparken vil give ca. 9.600 årsværk.

Det viser en ny undersøgelse, som konsulentvirksomheden QBIS har lavet på vegne af Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark.

- Endnu en gang viser tallene rent og klart, at investeringer i grøn energi giver et stort og vigtigt bidrag til det danske samfund i form af arbejdspladser i Danmark, udtaler Jan Hylleberg, administrerende direktør i Wind Denmark.

I klimaaftalen blev der indgået en aftale for 5 GW havvind tilknyttet to energiøer og 1 GW ved en enkelstående havvindmøllepark ved Hesselø. Rapporten viser, at disse planer vil  skabe godt 87.000 årsværker frem mod 2030 foruden den efterfølgende vedligeholdelse. 

- Energiøerne er en totalløsning, og selvom den nye rapport ikke siger noget om beskæftigelsen ved etablering af havvindmølleparker forbundet til energiøer versus almindelige havvindmølleparker forbundet til land, er det sikkert at sige, at beskæftigelsen er stor uanset hvad, fortæller Rune Dal Andersen, konsulent hos Wind Denmark.

Europæisk indsats vil give vækst i Danmark

Danske virksomheder har de seneste ti år mere end fordoblet deres omsætning inden for havvind. I 2010 udgjorde havvind ca. 20 pct. af omsætningen i vindvirksomheder, og i 2020 er det tal steget til ca. 40 pct., mens den samlede omsætning også er steget.

Netop investeringer i havvind i udlandet kan blive meget lukrative for danske virksomheder. Et estimat viser, at danske virksomheder i dag har en markedsandel i havvind i EU på hele 40 pct.

I den nye rapport er konklusionen, at for hver GW havvind, der investeres i Europa, vil 9.100 årsværk tilfalde danske virksomheder, når alle effekter regnes med. Og med et mål fra EU-Kommissionen om 450 GW havvind inden 2050 er potentialet enormt.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet