DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Justering af åben dør-ordning kan åbne for flydende solceller

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har justeret åben dør-ordningen for VE-anlæg tæt ved kysterne. Justeringen giver kommunerne vetoret over projekter, men åbner også op for flydende solenergi.
10. JUN 2021 13.33

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget vedtog tidligere i juni i justering af rammerne for åben dør-ordningen for VE-anlæg. Med justeringerne fik kommunerne blandt andet videre beføjelser, hvor kommunernes indsigelsesret blev vekslet til en vetoret for VE-anlæg 15 kilometer fra kysten. 

Justeringen har dog ikke kun betydning for havvindmøller og kommunerne, men de nye rammer for ordningen kan betyde, at der bliver åbnet op for andre former for vedvarende energiproduktion på havet. 

Åben dør-ordningen gøres nemlig teknologineutral. Dermed er det muligt for opstillere at installere fx tidevandsenergi eller flydende solceller. 

Teknologineutraliteten forventes at understøtte teknologiudviklingen og imødekomme efterspørgsel fra VE-opstillerne efter blandt andet at kunne etablere flydende sol under ordningen, skriver aftalekredsen om beslutningen. 

Flydende solceller har endnu til gode at slå igennem kommercielt i Europa, mens anvendelsen er længere fremme i Asien. Det største anlæg er på 320 MW i Kina. 

I Sydkorea er der desuden planer om at opføre et flydende solcelleanlæg på hele 2,1 GW. I Indien er der planer om at opføre et anlæg på 600 MW.

I Europa er de største anlæg i Frankrig på 17 MW og i Holland 27 MW, men teknologien kan være en værdifuld tilføjelse til fx at balancere elnettet og for at producere strøm, når vinden ikke blæser.

I Danmark har både European Energy og Vordingborg Havn vist interesse for at skulle opføre flydende solcelleanlæg. 

esl 

Tilmeld dig nyhedsbrevet