DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Japan vil være CO<sub>2</sub>-neutral inden 2050
Mandag har Japans nye premierminister, Yoshihide Suga, holdt sin første politiske tale. Her bebuder han, at Japan skal være mere ambitiøs i den grønne omstilling end hidtil.
Foto: Kazuhiro Nogi, Ritzau Scanpix

Japan vil være CO2-neutral inden 2050

Japans nye premierminister varsler skift i landets klimapolitik og sætter nyt mål for stop for CO2-udledning. Det kan komme den danske vindindustri til gode.
26. OKT 2020 11.20

Japan vil stoppe udledningen af drivhusgasser og blive et CO2-neutralt samfund senest i 2050. Det siger Japans nyligt tiltrådte premierminister, Yoshihide Suga, mandag i sin første politiske tale på posten.

Dermed ændrer han kursen for landets klimapolitik. Hidtil har Japan haft et mål om at blive CO2-neutral i løbet af den sidste halvdel af århundredet. Men der er ikke tidligere blevet sat en konkret deadline for at nå målet.

- At reagere på klimaforandringerne er ikke længere en begrænsning for økonomisk vækst, siger Suga i sin tale mandag.

- Vi har brug for at ændre vores tankegang, så vi anser kraftfulde tiltag mod klimaforandringerne som en måde at skabe ændringer i vores industri og økonomi, som vil føre til større vækst.

Danske virksomheder følger med

Premierminister Suga oplyser, at blandt andet solceller og genbrug af CO2 vil komme til at spille en afgørende rolle for at nå målet. 

Japan vil derfor skrue op for forskningen på disse områder. Derudover kommer atomkraft til at spille en rolle i Japans grønne omstilling, siger Suga ifølge AFP.

Japen er verdens største importør af naturgas og blandt verdens fire største importører af kul og råolie. Japans egen energiproduktion dækker kun ti pct. af landets forbrug. 

Den nye strategi kan komme Danmark til gode, hvor Japan er et af vækstmarkederne for særligt havvind, herunder flydende havvind. 

MHI Vestas, Copenhagen Infrastructure Partners og Ørsted er alle involveret i joint venture-selskaber, der skal slå igennem i Japan.

Derudover har Danmark og Japan for nyligt indgået en aftale om at styrke samarbejdet mellem energimyndigheder og vindbrancher, ligesom et nyt samarbejde mellem Energistyrelsen og EKF Danmarks Eksportkredit ser Japan som et af de markeder, som man vil satse på i en ny, grøn eksport strategi.  

Følger EU-linje

Med det nye mål om at blive CO2-neutral inden 2050, kommer Japan på linje med EU, som har sat et lignende mål om CO2-neutralitet i 2050. Kinas præsident, Xi Jinping, har i september erklæret, at han også vil gøre Kina CO2-neutral - dog først i 2060.

Japan er verdens femtestørste udleder af CO2. Og mens der tages skridt for at øge mængden af vedvarende energi, så er der også fortsat planer om at udrulle nye kulværker.

Ifølge Japans minister på industriområdet, Hiroshi Kajiyama, vil der senere i år blive lagt planer for, hvordan målet om CO2-neutralitet i 2050 kan blive gennemført.

- CO2-neutralitet er i sig selv en vækststrategi, og vi må udføre den med alle de midler vi har, siger han.

esl/Ritzau/Reuters

Tilmeld dig nyhedsbrevet