DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Havvindmølleparker på vej i Polen - parlament stemmer havvindlov igennem

Det polske parlament har enstemmingt vedtaget en havvindlov, der skal sikre havvind i det polske energimiks i form af vindmøllepark i Østersøen.
14. JAN 2021 11.43

Efter at have behandlet lovforslaget i næsten et år, har det polske parlament nu vedtaget en lov, der skal fremme produktion af el fra havvindmølleparker. Loven mangler nu kun præsidentens underskrift, før den træder i kraft. 

Loven omfatter et støttesystem, tilretninger af de juridiske rammer samt regler for tilslutning af havmølleparker til det polske net. Den skal gøre det muligt at have havvindmølleparker med en kapacitet på 5,9 GW i produktion i den polske del af Østersøen i 2030. 

- Det er et historisk øjeblik og en nøgle lov ikke kun for vores energiforsyning, der er mest baseret på fossile brændstoffer, men også for vores økonomi, siger Kamila Tarnacka, vice-president i Polish Wind Energy Association (PWEA) og forsætter:

- Reglerne i havvindloven, som er grundlaget for udviklingen af vindmølleparker i den polske del af Østersøen, vil understøtte processen mod en lavere udledning af CO2 i de næste årtier i Polen, siger hun. 

Støtteordningen, der lanceres, forventer det polske energiministerium vil kunne understøtte 5,9 GW offshore vindmøllekapacitet. Regeringen forventer, at de første vindmøller kan stå klar i 2025, og alle skal senest være i drift i 2030. 

Yderligere støtteordninger skal efter planen igangsættes i 2025 og 2027 begge gange med mål om yderligere 2,5 GW havvindkapacitet hver. Målet er at nå 11 GW inden 2040.  

Ansøgere, der vil byde ind på første fase af støtteordningen, skal søge senest 31. marts. 

 amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet