DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Grøn vækst kan blive del af universiteternes formål

Forskere og støttepartier vil have bæredygtighed skrevet ind i universiteternes formål, og regeringen er åben. Det kan styrke dansk eksport.
13. APR 2021 13.54

Studerende skal uddannes til at bidrage til og finde løsninger for den grønne omstilling. Derfor er regeringen åben for at arbejde for, at universiteterne skal forpligtes til at deltage i det arbejde.

Det siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der vil forsøge at finde et flertal blandt Folketingets partier.

- Der er et stort ønske om, at den grønne omstilling skal tænkes ind på vores uddannelser som en integreret del. Det er en vigtig diskussion, og det er regeringen klar til at tage en drøftelse af, siger ministeren.

Hun vil indkalde til forhandlinger på den anden side coronasituationen, uden at hun kan komme det nærmere. Tidligere har 558 forskere i et debatindlæg i Politiken talt for, at bæredygtighed skal prioriteres højere end i dag på universiteter.

Forslaget går ud at skrive klima og bæredygtighed ind i formålsparagraffen for forsknings- og uddannelsesinstitutionerne.

Grøn vækst

I dag er "vækst, velfærd og udvikling i samfundet" en del af universiteternes formål. Hverken ordføreren eller ministeren ser en modsætning mellem vækst og det grønne.

- Der er masser af potentiale i at leve med blomstrende virksomheder og gode jobmuligheder i fremtiden på ryggen af grønne løsninger.

- Danmark har gennem årtier vist, at der ikke er nogen modsætning mellem at have en stærk økonomi og arbejdspladser og at bidrage til den grønne omstilling, siger ministeren.

Der er støtte fra flere partier i Folketinget, men endnu er der ikke flertal. Enkelte partier har givet udtryk for en bekymring over politisk udpegede målsætninger.

Det er ifølge ministeren en fair diskussion, og derfor er det sjældent, at der laves om på formålene. Men hun er åben for det.

- Det er en af vor tids vigtigste diskussioner, og derfor skal det også fylde noget, siger hun.

Vigtig eksport 

Danske virksomheder har i de seneste år oplevet en markant stigning indenfor såkaldt grøn eksport til udlandet. Et øget fokus på bæredygtighed på universiteterne vil derfor potentielt være med til at styrke en dansk styrkeposition. 

Eksporten af traditionelle energiløsninger har ligget stabil de senere år, mens de grønne løsninger er i vækst.
Eksporten af energiteknologi og -service var på 122,6 mia. kr. i 2019, hvoraf grønne løsninger udgør 72 pct. af den samlede eksport af energiteknologi. 

Fra 2019 til 2020 steg eksporten af grønne løsninger med 20 pct. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet