DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Green Hydrogen Systems skal levere Danmarks første storskala PtX-anlæg
Green Hydrogen Systems skal levere et 24 MW elektrolyseanlæg til GreenLab Skive og kobles til lokale solceller og vindmøller.
Foto: GreenLab Skive

Green Hydrogen Systems skal levere Danmarks første storskala PtX-anlæg

Green Hydrogen Systems skal levere et 24 MW elektrolyseanlæg til metanolproduktion i GreenLab Skive, hvor Eurowind Energy skal stå for driften
21. MAJ 2021 10.33

Det har længe været klart, at Power-to-X bliver en afgørende teknologi i den grønne omstilling. For tiden ser det ud til, at Danmark hver dag kommer nærmere på, at PtX ikke længere blot er er fremtidsvision, men en løsning, der er klar til brug lige om lidt. 

Brande Brint og GreenLab Skive blev i starten af maj de to første virksomheder i en ny testordning under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Under den nye testordning bliver de to virksomheders projekter undtaget for en række regler og bestemmelser på energiområdet og skulle hjælpe til med at sætte fart i udviklingen af teknologien. 

Nu har GreenLab Skive lagt en ordre ind på Danmarks første Power-to-X-anlæg i storskala, som Green Hydrogen Systems skal levere. 

Green Hydrogen Systems skal levere et 24 MW elektrolyseanlæg, der først installeres i et 12 MW format ved udgangen af 2022.

Elektrolysenalægget skal bruge strøm fra lokale solceller og vindmøller til at producere brint, der enten bliver tilsat CO2 fra et lokalt biogasanlæg og omdannes til metanol eller blive anvendt direkte i den tunge transport eller industri gennem et mobilt højtrykslager.

Et 12 MW elektrolyseanlæg er større end hvad man hidtil har set i Danmark, men projektets primære formål er at fremme teknologigen og presse prisen ned på de grønne brændstoffer. 

- Vi tror fuldt og fast på, at Power-to-X vil blive en essentiel del af vores fremtidige energisystem. Dette kombinerede storskala-anlæg med grøn brint og grøn metanol er det første af sin slags i verden og er en stor mulighed for at vise teknologien frem. Dette projekt vil være en hjørnesten for os fremadrettet, når vi skal op i den fornødne skala, som gør det muligt at sænke prisen ned på et sammenligneligt niveau som fossile brændstoffer, siger  administrerende direktør i Green Hydrogen Systems, Sebastian Koks Andreassen.

Eurowind Energy og franske Lhyfe skal stå for driften af anlægget. 

- Aftalen er et bevis på vores engagement i udviklingen af brintindustrien i Danmark og i resten af Europa. Der er stadig en masse arbejde foran os, men aftalen er en  milepæl for projektet, og vi er stolte over den fremgang vi har gået igennem, siger Jens Rasmussen, administrerende direktør i Eurowind Energy.  

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet