dknyt
dkhavenergi
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Europas største: 1 GW PtX kommer til Esbjerg
Europas største PtX-anlæg bliver en realitet i Esbjerg i 2024.
Foto: Esbjerg Kommune

Europas største: 1 GW PtX kommer til Esbjerg

Et schweizisk energiselskab vil opføre et PtX-anlæg i Esbjerg. I 2024 forventes Europas største PtX-anlæg at stå klart i Esbjerg, hvilket vil skabe op til 300 arbejdspladser.
30. AUG 2021 11.36

Det er det schweiziske energiselskab H2 Energy Europe, som planlægger at investere et milliardbeløb i opførelsen af PtX-anlægget på 1 GW, oplyser Esbjerg Kommune i en pressemeddelelse.

PtX, Power-to-X, er en samlet betegnelse for – via elektrolyse – omdannelse af el til brint, som igen kan omdannes til ammoniak, metanol, gas eller andet.

Anlægget skal omdanne grøn elektricitet til brint, som kan bruges direkte i lastbiler og anden tung landtransport.

Den danske Klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S), er godt tilfreds med udmeldingen fra H2 Energy Europe.

- Udmeldingen fra H2 Energy Europe er med til at skrive det nye kapitel i historien om Esbjerg som erhvervscentrum. Fra fiskeri og olieindvending er Esbjerg hastigt på vej mod en fremtid, der er med til at sætte streg under Danmark som en grøn stormagt, siger Dan Jørgensen i pressemeddelelsen.

Regional glæde over anlægget

Også hos Sydvestjyllands største erhvervsorganisation, Business Esbjerg, er begejstringen til at fornemme. Her har man i tæt og godt samarbejde med Invest in Denmark, som har været en afgørende medspiller, arbejdet målrettet for at få aftalen med H2 Energy Europe på plads.

 - Det her er en fantastisk nyhed og viser, at den grønne udvikling sker her og nu i det sydvestjyske, hvor vi har optimale betingelser for at gå foran. Store konkrete projekter som det her gør en kæmpe forskel i forhold til klimamålene og den grønne omstilling. Samtidig viser det, at vi har forudsætningerne for at være et særdeles attraktivt område for investorer, der kigger efter grønne investeringer, siger Susanne Nordenbæk, der er direktør i  Business Esbjerg.

jel & ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet