EUDP uddeler knap 200 mio. kr.
Bæredygtigt flybrændstof, offshore energy hubs og kombineret vind- og bølgeenergi er blot nogle af de projekter, der nu modtager støtte fra EUDP. (Arkivfoto.)
Foto: Colourbox

EUDP uddeler knap 200 mio. kr.

26 grønne energiprojekter har modtaget støtte fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP). I alt løber støtten op i 194,5 mio. kr. 

I alt 76 grønne energiprojekter havde søgt støtte fra EUDP om i alt 622 mio. kr., men knap to tredjedele har fået negativt svar tilbage i den seneste uddeling af midler fra puljen, der i denne omgang lød på 194,5 mio. kr. 

Således kan 26 af projekterne nu se frem til støtte. Projekterne handler om alt fra bæredygtigt flybrændstof, offshore energy hubs til kombineret vind- og bølgeenergi. Det oplyser energistyrelsen i en pressemeddelelse.

- Igen i år har der været stor interesse i EUDP, og det har været noget af en udfordring at skulle prioritere de mange perspektivrige ansøgninger. Den store interesse i programmet har samtidigt givet os mulighed for at støtte en bred vifte af energiprojekter, og vi er netop nødt til at satse bredt på mange teknologier, for at nå i mål med de energipolitiske målsætninger, siger Anne Grete Holmsgaard, formand for EUDP’s bestyrelse.

Energistyrelsen fremhæver dog nogle projekter.

Offshore Energy Hubs

Et af disse fremhævede projekter er projektet 'Offshore Energy Hubs' som vil udvikle en række teknologier og løsningsmodeller til energiøerne, herunder inden for Power-to-X. Løsningerne skal blandt andet være med til at sikre en stabil drift samt afværge produkt- og systemnedbrud på de kommende energiøer.

Det bliver særligt relevant når Danmark over de næste ti år vil etablere verdens første energiøer. Som grønne kraftværker ude på havet skal øerne spille en stor rolle i udfasningen af fossile brændsler i både Danmark og Europa.

- Det overordnede formål med projektet er at reducere anlægsomkostningerne for de to første energiøer med over 20 mia. kr. Samtidig skal løsningerne fremtidssikre en ekspansion af energiø-konceptet internationalt. Projektet vil skabe en ramme for Bornholm som et fremtidigt storskala udviklings- og testcenter for energiø-teknologier og dermed styrke den danske industris førerposition på området, siger Jacob Østergaard, der er professor ved DTU Vind og Energisystemer og som står i spidsen for projektet.

Projektkonsortiet består af relevante partnere fra hele værdikæden: DTU Vind og Energisystemer, PowerlabDK, AAU Energi, Siemens-Gamesa Renewable Energy, Green Hydrogen Systems, SuperGrid Institute, Cenergy Holdings, Energy Cluster Denmark, Energinet og Ørsted.

Kombineret vind- og bølgeenergi  

Også bølgeteknologivirksomheden Exowave får udover 14 mio. kr. til udbygning af et demonstrationsanlæg op til 100 kW på 14 meters vanddybde i Nordsøen ekstra ompærksomhed med på vejen. Exowave bygger videre på et igangværende EUDP-projekt, der med support fra Siemens-Gamesa har vist, at der for kommende store vindmølleparker i Nordsøen kan tilføres 40 pct. mere energi fra bølger til en attraktiv produktionspris. Udviklingen af Exowaves danskudviklede bølgeenergiteknologi kan med tildelingen nu fortsætte rejsen ad sin stejle udviklingskurve.

- Exowave har en eksponentiel udviklings- og læringskurve i målet om at nå 250 MW bølgekraft i Nordsøen i 2030 og involverer de mest erfarne og visionære specialkompetencer inden for offshore, grøn energi og ny teknologi, siger Martin Dahl, der er bestyrelsesformand i Exowave.

Vigtige elementer i projektet er tilretning af fundamenter som fiskehabitater samt anvendelse af affaldsfibre fra vindmøller. I projektet indtræder den store danske virksomhed Semco Maritime, som med sin ekspertise inden for offshore EPCI, service, drift og vedligehold løfter kvaliteten og sikkerheden i udviklingen til næste niveau. I projektet deltager også Offshore Center Danmark, MDT, DanWEC og Aalborg Universitet.

Skærmbillede 2022-06-21 kl- 13-03-30 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

amp